Quantcast
Новини Пловдив » България » Здравният министър: Ще финансираме българската ваксина, ако имаме всички данни за нея
COVID-19 България Важно Здраве

Здравният министър: Ще финансираме българската ваксина, ако имаме всички данни за нея

Проф. Костадин Ангелов
Проф. Костадин Ангелов

Информацията, която се изнася за българската ваксина, е изключително противоречива и непоследователна. Министерството на здравеопазването би финансирало такава ваксина, ако има всички данни и документации за нея.

Това каза по време на петъчния парламентарен контрол министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов в отговор на въпрос защо не се отпускат пари за финансирането на българската ваксина.

През лятото на миналата година учени от БАН, сред които имунологът проф. Андрей Чорбанов, започнаха разработка на българска ваксина.  Проектът беше финансиран от института „Пастьор“ за 70 хил. евро. Преди дни обаче учените се оплакаха, че проектът им може да се провали, защото е недофинансиран. Трябвали им още 120 хил. долара за машина за производство. Ако ги имали, щели да бъдат готови с прототипа до началото на лятото, пише „24 часа“.

„Забелязахме една недобра тенденция. Във ваксинационните центрове се явяват по-малко хора, отколкото са заявили, че искат да се ваксинират“, каза още Ангелов. Той разказа, че именно затова изтеглили и четвъртата фаза на имунизацията, защо имало ваксини, а в същото време хора чакали за имунизация.

България щяла да купи ваксини от Русия или други страни извън ЕС само когато те бъдат одобрени от Европейската агенция за лекарствата и ако те могат да донесат ваксини по-бързо, отколкото страните, с които в момента имаме договор, стана ясно още от изказване на Ангелов.

Логиката ни в мерките винаги е била една – това, което ни казват науката, и скалите, с които работим. Със сигурност логиката на всички може да бъде спрямо техните разбирания, но ние правим всички спрямо науката, каза министър Ангелов. Обяснението му защо хората трябва да носят маски, когато са виксинирани или преболедували и имат титър на антителата, който няма да им позволи да се разболеят или да прекарат тежко заболяването, е, че те могат да пренасят вируса. Именно затова изискването за влизане в страната не е обвързано с нивото на антителата или с ваксиниране. Когато се получи т.нар. колективен имунитет в света, тогава ще паднат маските, категоричен беше проф. Ангелов.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Ще се ваксинирате ли срещу коронавирус?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...