Quantcast
Новини Пловдив » България » Министър Ангелов: Има много желаещи за ваксина, обсъждаме „зелени коридори“ и през седмицата
COVID-19 България Важно Здраве

Министър Ангелов: Има много желаещи за ваксина, обсъждаме „зелени коридори“ и през седмицата

Проф. Костадин Ангелов и ген. Венцислав Мутафчийски
Проф. Костадин Ангелов и ген. Венцислав Мутафчийски

Има много желаещи да се ваксинират. По-добре хората да чакат за ваксинация, отколкото пред спешните кабинети или да чакат линейката и тя да не идва“. Това заяви на брифинг здравният министър проф. Костадин Ангелов след обиколка във ваксинационните центрове.

По думите му в събота и в неделя работят всички ваксинационни центрове на територията на РЗИ, лечебните заведения и ДКЦ–ата, които 318 на брой. „Създали сме организация чрез РЗИ-ата с помощта на областните управители.Доволен съм от темпа на ваксинация към момента. Постигаме добър резултат“, подчерта министърът.

Той призова хората да следят информацията на сайтовете на областните управители. И допълни: „Обсъждаме възможността за „зелени коридори“ и през седмицата в определени часове“.

„В Окръжна болница утре ще се разкрият 10 ваксинационни пункта, същото е в Александровска, няма записване, защото ще е излишно“, категоричен е министъртът. Информационната система за записването вероятно ще стартира на 3 март, през 10-минутен интервал от време ще може да се запише всеки желаещ и да избере в кой ваксионационен център да отиде.

„Тази организация, която сме създали, дава резултат. Лошото е, че хората чакат навън“, каза министърът.

ЦИК са ваксинирани с ваксини на Pfizer. Хората над 55 г. спокойно могат да се ваксинират с AstraZeneca, тя гарантира или леко протичане на заболяването или неразболяване. Има държави, извън ЕС, които се ваксинират само с  AstraZeneca. В момента ваксинираме с това, което имаме, по този начин може да постигнем колективен имунитет. В „зеления коридор“ трябва да се ваксинира човек, който не е бил част от първите 3 фази – към настоящия момент само в събота или в неделя. Ще обявяваме колко ваксини могат да бъдат направени в конкретното лечебно заведение, за да няма километрични опашки“, каза той.

Личните лекари ще започнат да ваксинират теоретично от понеделник, някои и от днес го правят.

„Дошли са 450 души до момента във ВМА– едните са във фаза 3 на ваксинацията, а има и случайни граждани. Имаме достатъчно ваксини AstraZeneca. Видях много млади хора между 20 и 35 г. и възрастни хора се отзоваха“, заяви професор Венцислав Мутафчийски. По думите му младите са мотивирани, което дава надежда, че ваксинационната програма ще се реализира.

По думите му към момента има три леки алергични реакции след ваксинация при медицински персонал и леки температури при 5-6 души. „Не е имало случаи, които да доведат до отказ на втората доза на ваксинация“, категоричен е той./ПловдивПрес

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПП ВОЛЯ ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Ще се ваксинирате ли срещу коронавирус?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...