Quantcast
Новини Пловдив » България » Проф. Александрова: Комбинацията Pfizer и AstraZeneca дава добър имунен отговор
COVID-19 България Важно

Проф. Александрова: Комбинацията Pfizer и AstraZeneca дава добър имунен отговор

Проф. Радостина Александрова

При една доза на Pfizer в комбинация с една на AstraZeneca се получава много добър клетъчен имунен отговор, това е доказано при експерименти с животни.

Това коментира в предаването „Офанзива с Любо Огнянов“ по NOVA NEWS вирусологът проф. Радостина Александрова.

По думите й около 15 000 мутации на вируса са регистрирани до момента и при всяка една първа среща с вируса организмът включва вроден имунен отговор.

Според нея вирусите имат механизми, които могат да заобиколят тази защита. А при адаптивния имунен отговор се образуват антитела, те му пречат да инфектира клетките, а клетките могат да разпознаят вече заразени клетки и да ги унищожат, това е клетъчен имунен отговор.

Проф. Александрова сподели, че на дневен ред са ново поколение ваксини – РНК. А учените търсят най-добрата формула как да бъдат приложени.

„На теория няма причина да очакваме да има проблем за бременни жени от ваксината на Pfizer, а тази на AstraZeneca допускаме, че е ефективна не само между 18 г. и 55 г., но и по-нагоре“, обясни вирусологът.

„Руската ваксина е много сходна на тази на AstraZeneca. Китайската ваксина е класическа, инактивиран вирус се използва. Живите ваксини са отслабени, докато този изобщо не може да се размножава в клетката“, коментира тя./ПловдивПрес

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Ще се ваксинирате ли срещу коронавирус?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...