Quantcast
Новини Пловдив » България » Проф. Пенка Петрова: Трябва да има широка кампания по ваксиниране
COVID-19 България Важно

Проф. Пенка Петрова: Трябва да има широка кампания по ваксиниране

Проф. Пенка Петрова
Проф. Пенка Петрова

„Мерките към момента са достатъчни, стига да се спазват. Трябва да има широка кампания по ваксиниране“. Това заяви пред Нова телевизия  директорът на Института по микробиология към БАН проф. Пенка Петрова.

Според нея интензивното ваксиниране трябва да продължи, тъй като всички ваксини до момента гарантират по-леко протичане на болестта.

„Надяваме се, че заради технологията, по която се произвеждат ваксините, то те ще могат много бързо да бъдат актуализирани, за да станат ефективни и срещу южноафриканския щам на COVID-19”, посочи проф. Петрова.

„Pfizer и Moderna вече работят в тази насока. Европейската агенция по лекарствата обеща ваксините срещу новите варианти да бъдат разрешени в много кратки срокове, тъй като това ще бъде само актуализация на вече одобрената ваксина”, коментира тя.

На въпрос дали ваксиниран може да стане преносител на вируса, отговори: „Това все още се обсъжда и се разглежда. Счита се, че може, но учените нямат доказателства в никоя посока”.

Относно разработването на българската ваксина срещу COVID-19, проф. Петрова коментира, че нейният прототип е готов, като сега са необходими средства, за да се произведат повече модели, които да се тестват и срещу миши модели. „Очакваме разговори с Министерския съвет. Всичко зависи от средствата, които ни се предоставят”, каза още тя./ПловдивПрес

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Ще се ваксинирате ли срещу коронавирус?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...