Quantcast
Новини Пловдив » Важно » Съботен цикъл: Ние, избирателите, и хипнозата на каскета
Важно Коментари Мнения Съботен цикъл

Съботен цикъл: Ние, избирателите, и хипнозата на каскета

Регистрирай, обещавай! Колаж: ПловдивПрес

Георги Петров

Георги ПЕТРОВ, Съботен цикъл

И да не ви е било особено приятно, сте гледали ритуалното прииждане на  партиите и коалициите към седалището на ЦИК, за да заявяват желанието си за регистрация. За участие в предстоящите парламентарни избори става дума. Мисля, че натоварените с тази цел делегации много приличаха на някогашните сватовници. Както са ни ги описали етнографите, народоведците демек.

Съсредоточени в моментната си цел и изцяло обзети от нея, те ми приличат на онова измислено от народната фантазия чудовище с много глави над огромно и безформено тяло. То в приказния ни фолклор обикновено бълва от всичките си глави огън и жупел. В днешното му, по нашата вече фантазия, подобие във всяка глава има различни мисли, но преобладава тази, че в деня на регистрацията трябва да бъде демонстрирано смирение и единство заради добруването на народа. Пък после – всеки сам за себе си…

И кой знае защо в почти всяка делегация има поне по един виден представител на загрижената за народното добруване политическа класа с характерния за преяждащите с всичко надиплен на баклави врат. Както ехидните по изискванията на дарбата си карикатуристи рисуват г-н премиера ни и някои от министрите му. Но да плюем в пазвата си, защото е казано, че който се глуми с природата, я предизвиква и тя му го връща.

Случи ми се да познавам на живо един от известните в селото и цялата околия, в която е то, сватовник. Живя до над сто години. За него казваха и казват, че срещу нещо в отплата е можел да намери булка и на най-зацапания ерген и ерген и за най-грозната и ударена в акъла мома.

До последния ден от живота си той носеше юнашки накривено огромен и някак тържествено опънат каскет. Не само един, различни бяха по цвят каскетите му, но всичките тържествени. В сравнение с неговите каскети тези на главния ни прокурор сега са като от Руския пазар, за два лева парчето.

Видял го споменавания от мен сватовник този каскет на главата на главния герой от един ням черно-бял американски филм. Отърчал в Ямбол и потърсил най-добрия шапкар. Като го намерил, видял, че майсторът е пределно стар и затова си поръчал не един, а няколко каскета. Броят им според местния приказен епос варира от пет до петдесет.

Все едно. Той казваше, че каскетите му били най-важният му инструмент при сватосването. Като влизал в дома, от който търси момата или ергена, той се прекръствал, свалял каскета си и с репетиран жест го слагал на софрата пред себе си. Каскетът му моментално привличал вниманието на стопаните на дома и докато траело сватосването, не отделяли учуден и възхитен  поглед от него.

И докато той изреждал положителните качества на момата или ергена, за които е дошъл да сватосва наследника или наследничката на домакините си, те си представяли бъдещия си зет с такъв каскет на главата или пък дъщеря си, споходена от щастието да подава на мъжа си такъв каскет и възторжено давали съгласието си. Не се хабете да търсите доказателства за достоверност в легендите, те ги развалят.

Споменаваният от мен сватовник е събирал пред  всеки дом, посещаван, по днешному казано, по служба от него тълпа любопитни и клюкарки. Процесиите на представителите на партиите и коалициите събират пред ЦИК тълпа представителки и представители на медиите. Те по силата на задълженията си искат от представящите партията или коалицията изявления за бъдещите им намерения. И вгледани в омазнения от непочтеност и лъжи каскет, а не в главата под него, приемат за изявления глупостите, които им се изговарят. Тези, които периодично се опитват и успяват да сватосат избирателите с най-зацапаните свои представители, ги изговарят.

Защо никой не ги попита тези нови кандидати как смятат, че могат да бъдат излекувани или поне облекчени тежките склерозни увреждания на нашата политика. Като цяло при всички нейни представители! Защо медиите, а чрез тях и обществото ни периодично се задоволява с мухлясалите отговори от рода на: „Ние в нашата партия винаги сме били смислени и пр. Носители на разлагането в политиката са нашите опоненти. Които ние с ваша помощ на тези избори ще победим и всичко ще е като по мед и масло.“

Едни и същи хора, едни и същи, съшити с бели конци, лъжи и винаги номерът им минава. А управленските гафове, които ни се случват всеки ден, говорят, че политическите ни среди излъчват все по-некадърни управници. Които не познават дори най-елементарните си задължения. Един управник да оправдава гаф, довел до смъртта на невинен гражданин, с немарливостта на подчинениете си, без дори и да е чувал за задължението си да ги контролира и носи отговорност за техните действия, е споходен от административна дебилност. Малоумие, обхванало обществените ни отношения е другото му име.

Или пък словесната еквилибристика, с която като каскетът на моя сватовник хипнотизира жадното за справедливост наше гражданство и то се съгласява с всичко?

Симпатизирам на тези, които симпатизират на г-жа М. Манолова, нейната партия и нейната коалиция. Не мога да симпатизирам на нея самата, нейната партия и т.н… Не съм само аз. Има такива хора, у които са закърнели човешките рецептори, чрез които се симпатизира или не на определени политици и техните политически образования. Увреждат ги еднаквите и френетично повтаряни политически увъртания, измислици и откровени лъжи. Възможно е тези, които се вглеждат с възхищение във всеки новопоявил се каскет, да са предпазени от тези увреждания. Ако това им носи щастие, да са живи и здрави.

На извратеностите в политиката на управляващите не ми се посяга, страхувам се от безкрайностите. Но пък и тези, които напират да ги заменят…

Напомнят на г-жа М. Манолова, че тя лично, като депутат от управляващата тогава левица, е предложила Делян Пеевски за шеф на ДАНС. Защото мъжете нямаха мъжеството да го направят, отговаря тя. И всичко е приключило в нейна полза. Няма го конкретният и задължителен въпрос доколко това предложение е коректно спрямо избирателите, т.е. гражданите?

От друга страна, като се замислиш, всичко това е и някак перверзно. Все едно да питаш лице от мъжки пол, но с женски сексуални потребности, защо го прави? И то да ти отговори – защото жените не са достатъчно женствени.

Не, не заслужавам обвинения в хомофобия. Различните имат право на живот и на своето специфично щастие, но и садистите са от различните. Определени политици или с малко повече кураж казано, определено политиците, може да имат специфичните потребности да се удовлетворяват от насилието над политическия и човешки морал, но…

Ако сме толерантни към тях или се борим обществото ни да се отнася толерантно към тях, ще се появят и партии на мазохистите. Не, че не са ни в повече и съществуващите сега извратености в обществения ни и политически живот.

Нищо лично към г-жа Манолова и нейните политически съмишленици и опоненти. Отляво и отдясно, отгоре и отдолу! Вълнувам се за нашето, на избирателите, мислене. /ПловдивПрес

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Ще се ваксинирате ли срещу коронавирус?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...