Quantcast
Новини Пловдив » България » „Афис“: 4 сигурни партии в парламента, други 3 с реален шанс
България Важно Политика

„Афис“: 4 сигурни партии в парламента, други 3 с реален шанс

Данните от февруарското проучване на "Афис"
Данните от февруарското проучване на "Афис"

Четири политически формации се очертават като сигурни и още три като потенциално възможни участници в следващия парламент. Това показват данните от февруарско проучване на агенция „Афис“.

Политическата коалиция „ГЕРБ-СДС“ засега запазва лидерската си позиция, следвана на сравнително близка дистанция от коалицията „БСП за България“. Напрегната до последния момент може да се окаже и битката за третото място между партията на Слави Трифонов „Има такъв народ“ и ДПС, които също със сигурност ще формират свои парламентарни групи. В различна степен имат шансове за бъдещо парламентарно представителство още две коалиции („Демократична България“ и „Изправи се! Мутри вън!“), както и една партия (ВМРО).

На пръв прочит данните правят впечатление с три неща:

Първо, който и да е победителят на предстоящите избори, успехът му ще бъде постигнат по крайно неубедителен начин, тъй като няма да разполага с достатъчно голяма парламентарна група, за да може с лекота да формира коалиционно взаимодействие с други парламентарно представени политически сили. Коалиционната формула на бъдещото управление на държавата, ако такава бъде договорена успешно, е неизбежна.

Второ, за първи път сред потенциалните парламентарни призьори личат имената не на една, а на две съвсем нови формации, които на предстоящите избори ще направят своя политически дебют. Този факт затвърждава извода, който правят редица наблюдатели и коментатори, че политическата криза, започнала през миналото лято, продължава да се задълбочава и изборите, какъвто и да е резултатът от тях, няма да предложат развръзка и да очертаят пътища към стабилизация на политическата система.

Трето, данните свидетелстват за очертаваща се широка фрагментация на вота, заради което е възможно голяма част от българските избиратели да останат непредставени в следващия парламент. Освен, че е нетипично висок делът на така наречените „Други партии“, които ще привлекат гласове, но ще останат извън парламента, не са малко и формациите, които ще останат под 4-процентовия праг, но ще прескочат „заветния“ един процент от гласовете.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПП ВОЛЯ ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Ще се ваксинирате ли срещу коронавирус?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...