Quantcast
Новини Пловдив » Важно » Съдът поряза кмета на Калояново, ново дело за дрогата няма да има
Важно Калояново Регион Съд и Прокуратура

Съдът поряза кмета на Калояново, ново дело за дрогата няма да има

Георги Георгиев е видимо отслабнал.
Георги Георгиев

Ваня ДРАГАНОВА

Пловдивският апелативен съд поряза кмета на Калояново Георги Георгиев, който искаше наказателното производство срещу него за шофиране след употреба на кокаин да бъде възобновено. Георгиев беше спипан дрогиран зад волана на 10 ноември м. г., два дни по-късно призна вината си и сключи споразумение с прокуратурата, което предполага 8 месеца условно и глоба от 400 лв. Пловдивски районен съд одобри споразумението и така то придоби статута на влязла в сила присъда. Това трябва да му коства поста на кмет, както постанови Пловдивският административен съд на 14 декември м. г., след като Общинската избирателна комисия в Калояново не събра мнозинство да прекрати кметския мандат на Георги Георгиев.

Междувременно Георги Георгиев започна да дава изявления, че е бил подведен, че му е устроен капан и т. н. След това поиска възобновяване на наказателното производство, макар одобряването на споразумение да изисква признаване на вината, положителен отговор на въпроса вярно ли е описано от прокуратурата случилото се и съзнава ли подсъдимият последиците. Георгиев обясни пред Пловдивския апелативен съд, че е бил подведен от адвоката си, че условната присъда няма да му коства поста. Изтъкна и че споразумението е одобрено без мотиви, което е нарушение на процесуалните правила.

Съставът, председателстван от съдия Васил Гатов, обаче не приема тези аргументи. „В случая, след като касаторът е считал, че не е извършил престъплението или че органите на досъдебното производство и съдът не са изпълнили задължението си за обективно, всестранно и пълно изясняване на обстоятелствата по делото, както е посочил в искането, пред него е съществувала процесуалната възможност да не се съгласи с предложеното споразумение и да предпочете пътя на открития състезателен процес, в който разполага с целия иниструментариум от процесуални средства за оборване на обвинителната теза и обосноваване на защитната си позиция, за сметка  на привилегиите и ползите, които би извлякъл от диференцираната процедура“, е записано в мотивите към решението. То е окончателно.

Така няма шанс за преразглеждане на присъдата и за оставането на Георги Георжиев на пост кмет на Калояново остава да се произнесе ВАС. Заседанието там е насрочено за 31 март.

Още

Кметът на Калояново бил подведен от адвоката си, че няма да загуби поста заради дрогата
ВАС заседава по казуса на кмета на Калояново чак на 31 март
Кметът на Калояново иска възобновяване на делото за кокаина
Съдът: Осъденият Георги Георгиев не може да е кмет на Калояново

 

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Ще се ваксинирате ли срещу коронавирус?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...