Quantcast
Новини Пловдив » Пловдив » Ваксинират членовете на СИК с Пфайзер, 8 от РИК 16 вече имунизирани
Пловдив Политика

Ваксинират членовете на СИК с Пфайзер, 8 от РИК 16 вече имунизирани

д-р Аргир Аргиров и Илиан Иванов

Мария МОРУНОВА

8 от 19-те членове на Районната избирателна комисия в Пловдив (РИК 16) са ваксинирани. Всеки от членовете на на РИК и на секционните избирателни комисии (СИК) още може да заяви желание, ще им бъде поставена ваксината на Пфайзер. Това стана ясно на пресконференция на РИК 16, в която председателят й Илиан Иванов обясни какви решения са взети за провеждането на изборите на 4 април.

На пресконференцията стана ясно, че е подбрана ваксина Пфайзер, защото времето меежду първата и втората доза е 21 дни, т.е. ще може да бъде поставена в предизборната кампания.

„Задържаме ваксини на Пфайзер в РЗИ, за да има достатъчно за всички, които желаят да се ваксинират“, увери зам.-шефът на здравната инспекция д-р Аргир Аргиров.

Иначе стана ясно, че в Пловдив СИК-овете са 459, а състава на комисиите е 7 и 9-членен. 7-членни са тези с под 500 избиратели, 9-членни с над 500 избиратели.

В изборния ден пред всяка секция ще има човек, който да мери температурата на избирателите. Ще се спазва дистанция от 1,5 м, ще се прави стриктна дезинфекция на всички повърхности, дори на химикалите. Предвижда се РИК-овете да ползват по две палати в панаира, за да се осигури пространство. В автобусите, които извозват членовете на секционните комисии, ще се седи през седалка.

Станаха ясни и други новости около изборния процес. Тази година всички участници в него ще получат по-високи възнаграждения. Председателите на комисии ще получат по 105 лева, 95 лева за зам.-председателите и секретарите, членовете ще получат по 80 лева. Към тях ще получат и по 50% от възнагражденията си заради извънредната обстановка. Освен това им се полагат и бонуси между 15 и 30 лева. Така например за председател възнаграждението става 222 лева.

„Никога не са провеждани избори в извънредно положение, това е предизвикателство за нас. Ще направим всичко възможно изборния ден да премине нормално“, заяви председателят на РИК 16 Илиан Иванов.

Той подчерта, че все още няма яснота как ще гласуват хората под карантина. Това не е уредено в закона, очаква се на по-късен етап да стане ясно.

Още

Здравко Димитров свиква консултации за СИК-овете
Наемат четири палати в панаира за работата на 16 и 17 РИК

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПП ВОЛЯ ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Ще се ваксинирате ли срещу коронавирус?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...