Quantcast
Новини Пловдив » Бизнес » Каролев със забележка: Борисов, Fitch не очаква нестабилност у нас
Бизнес България Мнения

Каролев със забележка: Борисов, Fitch не очаква нестабилност у нас

Владимир Каролев
Владимир Каролев

Това, което каза Борисов, е отчасти вярно и отчасти невярно. Това коментира икономистът Владимир Каролев за изказването на премиера по повод международната рейтингова агенция Fitch, която повиши перспективата от стабилна на положителна пред дългосрочния кредитен рейтинг на България в чуждестранна и местна валута.

Припомняме, че през уикенда Борисов отново избра да се похвали с оценката на международната рейтингова агенция с включване на живо във фейсбук от провинцията. Тогава и премиерът предупреди, че резултатът от изборите и несигурността на политическо ниво в страната може и да влоши положителната перспектива на България.

Наистина финансовото състояние на държавата е добро, но това е благодарение на валутния борд и Борисов няма никаква заслуга, отговори Каролев в студиото на бТВ. Икономистът уточни, че в икономическата история на страната ни има две положителни събития – въвеждането на валутния борд и на плоския данък, но и за двете настоящия премиер и ГЕРБ нямат никаква заслуга.

Каролев обясни, че в основните показатели, които всички кредитни агенции разглеждат, са свързани с ръста на икономиката и финансовото състояние на държавата. В изследването ни сравняват с по-слабо развитите страни. Все пак трябва да се признае и че ограниченията, свързани с пандемията у нас, са били от най-хлабавите и това се отразява сравнително добре на състоянието на икономиката.

В доклада на Fitch се казва, че не очакват политическа нестабилност, пише че има вероятност за правителството на малцинството, но не очакват това да доведе до проблеми, обясни Каролев и подчерта, че най-вероятно, ако не сме били във валутен борд, досега печатницата за пари да е била пусната отдавна в действие. В този смисъл ГЕРБ не правят големи пакости в икономиката – къде заради борда, къде защото не искат.

„Но не знам с какво се хвали, като по време на НДСВ кредитният ни рейтинг се повиши 17 пъти, а сега дори не се повишава рейтингът, а перспективата.“

Каролев се обърна към премиера Борисов: „Бих му казал, дори и да ми се разсърди: „Посмали малко“.

Борисов, според Каролев, е прав обаче с думите, че ако в едно правителство дойде някой, който иска да прави национализация, да утрои пенсиите, тогава е възможно да има понижение на рейтинга. „Ако някои от големите популисти се съберат и спечелят изборите, това носи политически риск, предупреди той. Каролев, който обаче е оптимист, че тези популисти няма да съберат 4% и да минат границата за парламента. /ПловдивПрес

Още

Fitch Ratings повиши перспективата пред рейтинга на България

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПП ВОЛЯ ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Ще се ваксинирате ли срещу коронавирус?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...