Quantcast
Новини Пловдив » Бизнес » Каролев със забележка: Борисов, Fitch не очаква нестабилност у нас
Бизнес България Мнения

Каролев със забележка: Борисов, Fitch не очаква нестабилност у нас

Владимир Каролев
Владимир Каролев

Това, което каза Борисов, е отчасти вярно и отчасти невярно. Това коментира икономистът Владимир Каролев за изказването на премиера по повод международната рейтингова агенция Fitch, която повиши перспективата от стабилна на положителна пред дългосрочния кредитен рейтинг на България в чуждестранна и местна валута.

Припомняме, че през уикенда Борисов отново избра да се похвали с оценката на международната рейтингова агенция с включване на живо във фейсбук от провинцията. Тогава и премиерът предупреди, че резултатът от изборите и несигурността на политическо ниво в страната може и да влоши положителната перспектива на България.

Наистина финансовото състояние на държавата е добро, но това е благодарение на валутния борд и Борисов няма никаква заслуга, отговори Каролев в студиото на бТВ. Икономистът уточни, че в икономическата история на страната ни има две положителни събития – въвеждането на валутния борд и на плоския данък, но и за двете настоящия премиер и ГЕРБ нямат никаква заслуга.

Каролев обясни, че в основните показатели, които всички кредитни агенции разглеждат, са свързани с ръста на икономиката и финансовото състояние на държавата. В изследването ни сравняват с по-слабо развитите страни. Все пак трябва да се признае и че ограниченията, свързани с пандемията у нас, са били от най-хлабавите и това се отразява сравнително добре на състоянието на икономиката.

В доклада на Fitch се казва, че не очакват политическа нестабилност, пише че има вероятност за правителството на малцинството, но не очакват това да доведе до проблеми, обясни Каролев и подчерта, че най-вероятно, ако не сме били във валутен борд, досега печатницата за пари да е била пусната отдавна в действие. В този смисъл ГЕРБ не правят големи пакости в икономиката – къде заради борда, къде защото не искат.

„Но не знам с какво се хвали, като по време на НДСВ кредитният ни рейтинг се повиши 17 пъти, а сега дори не се повишава рейтингът, а перспективата.“

Каролев се обърна към премиера Борисов: „Бих му казал, дори и да ми се разсърди: „Посмали малко“.

Борисов, според Каролев, е прав обаче с думите, че ако в едно правителство дойде някой, който иска да прави национализация, да утрои пенсиите, тогава е възможно да има понижение на рейтинга. „Ако някои от големите популисти се съберат и спечелят изборите, това носи политически риск, предупреди той. Каролев, който обаче е оптимист, че тези популисти няма да съберат 4% и да минат границата за парламента. /ПловдивПрес

Още

Fitch Ratings повиши перспективата пред рейтинга на България

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Категории

Времето

До кога ще изкара новият кабинет?

  • До напролет 35%
  • Ще изкарат цял мандат. Силата на промяната е несломима 31%
  • Не ме интересува, само да си вършат работата и да овледят инфлацията, че джобът ми се продъни 24%
  • До две години ще се изпокарат и кабинетът ще падне 10%

Начална дата: 17.12.2021 @ 10:52 | Крайна дата: 17.01.2022 @ 12:00

Зареждане ... Зареждане ...