Quantcast
Новини Пловдив » България » Здравният министър: Заведенията отварят от 1 март
COVID-19 България Важно

Здравният министър: Заведенията отварят от 1 март

Проф. Костадин Ангелов и Бойко Борисов

Бъдете спокойни, заведенията отварят от 1 март по настоящата ми заповед. Това каза здравният министър Костадин Ангелов пред журналисти, след като провери как работят мобилните екипи за ваксиниране. Той беше в  хасковското село Малево заедно с премиера Бойко Борисов.

Мобилните екипи са планирани много отдавна. В самото начало обявихме, че имаме готовност да направим 47 мобилни екипа. Има места, където хората нямат достъп до личен лекар, постоянен достъп до болници и ще се опитаме да компенсираме тези нужди навсякъде в страната, заяви министърът.

На въпрос за ръста на дневната заболеваемост, проф. Костадин Ангелов обясни, че здравните власти се ръководят от двуседмичните данни. Те ще бъдат анализирани и обявени на редовния брифинг в четвъртък. За момента промяна в намеренията за отваряне на ресторантите няма.

По думите му всички заместник-министри са в страната, за да организират процеса по ваксинацията. „Успяхме да убедим хората, че гласът на науката е по-силен от гласа на псевдоавторитети, които разпространяват лъжи, каза Ангелов. По думите му няма хаос, а има наплив от желаещи за ваксиниране.

Ангелов посочи, че ако темпът на желаещи се запази, България ще се справи с постигането на колективен имунитет до края на лятото.

Министърът обясни, че дори се опитваме да изтеглим доставката на ваксини от „АстраЗенека“ дни по-рано.

Ще разкрием денонощни кабинети за ваксинация. Кметовете ще получат контакт и с човек, който ще координира работата на мобилните екипи по места, допълни още Ангелов

Според премиера Борисов е създадена перфектна организация за масовата имунизация.
Нормалният начин на живот трябва да бъде запазен. Той увери, че е готов да изпрати самолет за още ваксини. Не задължаваме никого да ходи в магазините, нито в моловете, нито в ресторантите – това е право на избор. Разчитам, че мислещият и интелигентният народ заслужава да се отнасяме към него по този начин – да води нормален живот, категоричен беше Борисов.

Той посочи, че вицепремиерът Томислав Дончев ще участва в изборите като водач на габровската листа на ГЕРБ и по тази причина правителството е определило вицепремиерът Марияна Николова да отговоря за провеждането на изборите.

Борисов каза още, че на по-късен етап ще се решава дали някой друг ще изпълнява премиерските функции в случай, че той самият излезе в отпуск за изборите./ПловдивПрес

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПП ВОЛЯ ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Ще се ваксинирате ли срещу коронавирус?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...