Новини от Пловдив » България » България » Кметицата на „Красно село“ платила сама на себе си от европари за възрастни хора
България Важно Политика

Кметицата на „Красно село“ платила сама на себе си от европари за възрастни хора

Росина Станиславова
Росина Станиславова

Кметът на столичния район „Красно село“ Росина Станиславова е платила на себе си и свои служители част от парите по европейска програма „Патронажна грижа за възрастни хора и лица с увреждания“. Този скандал избухна на финансовата комисия към Столичния общински съвет, съобщи „24 часа“.

В общинския съвет е получена жалба, че по време на изпълнението на проекта Станиславова е раздала на самата себе си и на свои служители „крупни суми“ от бюджета  на програмата. В няколко писма шефът на финансовата комисия към СОС е поискал от Станиславова конкретна финансова информация за раздадените суми по проекта и лицата, които са ги получили. Конкретен отговор от район „Красно село“ обаче не е получен, а вместо това е поискано Георгиев да посочи на какво правно основание изисква такава информация. Дори и след посочени правни основания обаче от Станиславова отново не е постъпил конкретен отговор. Затова тя бе изслушана днес на заседанието на комисията.

Става дума за проект за предоставяне на патронажна грижа, който се финансира с европейски средства. По него районът е получил 375 000 лв. и вместо индикативните над 200 души е предоставил услугата на 510 лица, подчерта Станиславова. Тя обвини Георгиев в манипулация, а по проекта били правени проверки от управляващия орган.

„Не отговаряте ясно – раздавали ли сте си бонуси? Заради поведението ви започва да изглежда така, че има нещо гнило. Във ваш интерес е да дадете отговори“, настоя Георгиев.

Отговорът на Станиславова беше, че остава на разположение да покани общинските съветници в районната администрация, за да се запознаят с всички документи по проекта. След това Станиславова обясни, че по проекта са предвидени средства за наемане на сътрудници и 104 000 лв. разходи за екипа, който ръководи проекта и за публичност.

„Не сме си раздавали нито бонуси, нито ДМА. Всичко получено е по правилата на проекта. Има суми, които са определени за ръководителите на проекта“, каза кметицата на „Красно село“.

„Г-жо Станиславова, питам ви отпускала ли сте си сама на себе си средства?“, попита пак Георгиев.

„Аз съм ръководител на този проект и така се случва във всички райони, които изпълняват такива проекти. Става дума за 4 часа допълнителен труд, които полагам по проекта, за които имам допълнителен трудов договор“, призна Станиславова.

Георгиев настоя тя да назове конкретната сума, която получава по допълнителния трудов договор, който е сключила сама със себе си.

Тя обясни, че брутната месечна заплата, която получава е 2400 лв., а останалото всеки с познания по математика можел да сметне.

Георгиев попита дали става дума за 1200 лв. месечно.

„Не съм се назначавала, това са правилата на програмата. Ще поискам справка от счетоводството, в момента не мога да назова конкретна сума, за да не ви заблудя“, отговори Станиславова.

„Тонът ви е абсолютно неприемлив. Не е проблемът в това, че сте получавали средства за допълнителна работа, ако сте го направили по правилата. Това е законно. Проблемът е, че не става ясно какви суми и кои членове на районната администрация са получавали. Стана ясно, че около 1/3 от тези 365 700 лв. са за възнаграждения на екипа на проекта“, коментира шефката на еврокомисията към СОС Екатерина Йорданова.

„Тук съм категоричен, че когато общински съветник пита официално, независимо дали по жалба или сигнал, той трябва да получи ясни, категорични и конкретни отговори. Можеше да чуем конкретни имена и суми, което не е проблем, ако са спазвани правилата. В противен случай, г-жо Станиславова оставате коз в ръцете на управляващите да твърдят, че има нещо нередно“, заяви Методи Лалов, който е шеф на групата на „Демократична България“ в СОС. Станиславова също бе издигната от ДБ на местните избори.

Лалов обаче настоя за еднакъв подход към всички районни кметове и настоя подобна информация да се изиска от всички, получили средства  по програмата за „Патронажна грижа“.

Шефът на финансовата комисия Георги Георгиев увери, че ще изпрати писмо с такова искане до всички районни кметове, а накрая Станиславова увери, че ще изпрати исканата информация до всички съветници.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

PIMK BUILD
БРАДЪРС СЕКЮРИТИ ГРУП
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Дондукова или Вазова да се казва градската градина зад Природонаучния музей, обновена с близо 5 млн. лева?

  • Вазова градина е най-правилното наименование. Иван Вазов е живял на съседната улица, тук е написал едни от най-забележителните си произведения. Хората са се стичали под балкона, за да го приветстват 37%
  • Както я знаят пловдивчани от създаването ѝ – Дондукавата градина. Хората са я кръстили така, защото е създадена по време на привременното управление и по препоръка на княз Александър Дондуков-Корсаков 30%
  • Не ме интересува. Нека си остане както досега без официално име – Градската градина 18%
  • Референдум. Това е най-справедливото решение. 8%
  • Капитан Бураго – Освободителя на Пловдив. Неговият паметник също е в тази градина и всяка година Пловдив му отдава почит на 16 януари, когато Бураго с отряд драгуни форсира Марица и освобождава града. 7%

Начална дата: 24.04.2024 @ 19:09 | Крайна дата: 24.05.2024 @ 19:09

Зареждане ... Зареждане ...