Quantcast
Новини Пловдив » България » Забавно предаване и Орлин Горанов забъркаха БНТ в антисемитски скандал
България Важно Медии ФБстатус

Забавно предаване и Орлин Горанов забъркаха БНТ в антисемитски скандал

Орлин Горанов
Орлин Горанов

Водещият на предаването „Последният печели“ Орлин Горанов забърка БНТ в антисемитски скандал. Десетки интелектуалци излязоха с позиция, в която алармираха за груба антисемитска демонстрация в ефира на обществената телевизия. Генералният директор на обществената телевизия Емил Кошлуков се извини и обяви, че ще наложи „най-тежките наказания на всички виновни“.
Недоволството е предизвикано от предаването, което е било излъчено в сряда и вече е свалено от сайта на БНТ. Тогава водещият задава въпрос: „Кой шахматист има еврейски корени, което не му пречи да се изказва против евреите?“, описва mediapool.bg
След като участник дава отговор „Боби Фишер“, водещият цитира изказване, което се приписва на шахматиста:
„Евреите не обичат да работят. А това е едно от нещата, което евреите много мразеха в Хитлеровите концентрационни лагери. Никога не е имало газови камери. Това са глупости! ( тук Горанов вложи особено чувство!) Но когато отидете в лагера , там има надпис: Арбайт махт фрай. На български: Работата ви прави свободни. Но евреите не вярват на това. Те вярват, че вие трябва да свършите цялата работа, а те прибират печалбата. Това е проблемът с евреите“.

„Този циничен, клеветнически текст, пълен с антисемитски клишета, не само дълбоко уронва престижа на евреите като общност, но и съдържа безсрамно отрицание на Холокоста, което водещият Горанов особено подчерта! Цитатът беше приписан на шахматиста Боби Фишер (известен с омраза към Америка и евреите), но с напълно недоказана автентичност. Той, както установихме, е взет от въображаемо интервю с Фишер от блог на американския ултраекстремист и антисемит JB Campbell, свален от мрежата заради антисемитизъм“, пише в позицията на писателката Леа Коен и Асоциацията на оцелелите от Холокоста и техните деца, изпратена до БНТ, СЕМ, прокуратурата, БТА и двете големи частни телевизии.

Подписалите позицията настояват отговорните инстанции и прокуратурата да вземат бързи мерки за наказание на виновните.
Софийска ложа „Кармел“ на Б‘ней Б‘рит също излезе с позиция заради цитираните от Горанов думи. Те определят станалото като изключително скандално и настояват за наказания, както и взимане на мерки за недопускане на употреба на реч на омразата в национален ефир.

Кошлуков се извини, ще „вземе най-строги мерки“

След острите реакции генералният директор на БНТ Емил Кошлуков също излезе с позиция, която бе публикувана във Фейсбук профила му и разпространена от обществената телевизия.
„В лично качество и от името на Българската национална телевизия поднасям най-дълбоки извинения на засегнатите страни. Такива думи категорично нямат място в ефира на обществената телевизия и на нито една медия“, написа той.
Кошлуков каза още, че са изискани обяснения от екипа на предаването, което е външна продукция, както и от отговорните служители в телевизията по обработката и допускането на съдържание в ефир.
„Като генерален директор на БНТ ще наложа най-тежките наказания на всички виновни за допуснатата грешка. Ясно заявявам, че ефирът на БНТ не е и няма да бъде трибуна за подобни грозни и неверни инсинуации, нито за насаждане на омраза и разпалване на вражда. Още веднъж поднасям извинения на всички засегнати лица и страни“, добави Кошлуков.
„Цитатът на Боби Фишер е яростно антисемистки, отрича съществуването на Холокоста, историческите факти за газовите камери в концлагерите на фашистка Германия и е недопустим опит да се оправдае изтреблението на милиони невинни евреи. Подобни човеконенавистни изявления трябва да бъдат заклеймявани категорично“, посочи Емил Кошлуков./ПловдивПрес

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Очаквате ли предсрочни парламентарни избори скоро?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...