Quantcast
Новини Пловдив » Важно » Намаляват наполовина наказанието, ако плувците кажат кой им е дал допинга
Важно Спорт Спорт Важно

Намаляват наполовина наказанието, ако плувците кажат кой им е дал допинга

Светлозар Николов sportsgallery.eu

Допингскандалът в родното плуване се разраства. Трима национали са дали положителни проби за забранения препарат станозолол след проверка от нашата антидопингова агенция. Това са Здравко Баблаков, Благой Панайотов и Светлозар Николов, който е възпитаник на пловдивската школа. Момчетата обаче отричат да са взимали анаболи и подозират, че някой им е спретнал номер. Ако посочат кой им е дал забраненото вещество, санкцията може да бъде намалена наполовина.
Използването на въпросния стероид се смята за тотална отживелица. Препаратът е разработка на СССР от 70-те години на миналия век и стои в кръвта до 1 г.
С подобен анаболен стероид бе спипан спринтьорът от Канада Бен Джонсън на олимпиадата в Сеул през 1988 г.
Сега тримата ни плувци трябва да решат дали да се отваря втората проба, или пък директно да се признаят за виновни пред дисциплинарната комисия на БОК.
Минималното наказание за използване на станозолол е 4 г. Ако обаче плувците посочат кой им е дал станозолола, санкцията може да бъде намалена наполовина.
От федерацията твърдят, че на състезателите се дават само витамини. Те пък от своя страна са категорично, че не са вземали нищо на своя глава.
Именно заради това се очертава скандалът да се разрасне. Единият от плувците, дали положителните проби на 4 февруари – Светлозар Николов, разкри, че на лагерите са вземали по 36 хапчета на ден.
“От 2 г. имаме доктор, който се занимава с нашето възстановяване (Любомир Петров – б.р.), и ни дава витамини. На лагера на Белмекен получавахме по 36 хапчета на ден в пластмасова чашка. Преди това кутийките ни бяха показани, но решиха да ни ги дават в чашка, защото така им било по-лесно. Ние им се доверяваме, което е голяма грешка от наша страна.
Отделно сме имали заплахи да не получаваме заплати или да ни изгонят от лагера. Ако откажехме да отидем на даден лагер, имахме санкции. Гарантирам, че не съм приемал никакви странични добавки, а само тези в националния отбор”, заяви пред “Спортал” Николов, чиято коронна дисциплина е 400 м съчетано плуване.
Баблаков е брусист, а Панайотов – кроулист. Двамата са на по 18 г. Николов е на 20.
Предстои разследване на случая.

Още

Трима национали по плуване хванати с допинг

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Очаквате ли предсрочни парламентарни избори скоро?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...