Quantcast
Новини Пловдив » България » Орлин Горанов се извини за антисемитското изказване по БНТ
България Важно Медии

Орлин Горанов се извини за антисемитското изказване по БНТ

Орлин Горанов
Орлин Горанов

Орлин Горанов се извини на зрителите преди началото на днешния брой на телевизионната игра „Последният печели“ по БНТ. По-рано през деня той бе обвинен от Леа Капон и „Б’ней Б’рит България“ за антисемитски изказвания. Още куп организации се възмутиха от казаното от ефира на БНТ, а генералният директор Емил Кошлуков поднесе извиненията си и обеща „най-строги мерки“.

Скандалът тръгна от въпроса от вчерашното предаване: „Кой голям шахматист има еврейски корени“. Единият от участниците отговори правилно – Боби Фишер. След това Орлин Горанов цитира антиеврейско изказване на Фишер:

“Евреите не обичат да работят. А това е едно от нещата, което евреите много мразеха в Хитлеровите концентрационни лагери.Никога не е имало газови камери. Това са глупости! Но когато отидете в лагера, там има надпис : Арбайт махт фрай. Но евреите не вярват на това. Те вярват , че вие трябва да свършите цялата работа, а те прибират печалбата. Това е проблемът с евреите.“

Какво каза Орлин Горанов в своето извинение: 

„В допълнителната информация към въпрос, свързан с шахматиста Боби Фишер, беше използван цитат от интервю на шахматиста пред унгарско радио. Изрично беше упоменато, че цитирам дфумите на шахматиста и в нито един момент не съм си позволил лсобствен коментар или трактовка, спазвайки напълно правилата за реализация на предаването.

Независимо от това екипът на Последният печели осъзнава направената грешка и неудачния начин, по който е поднесен на читателя. У зрителите остава заблудата, че по някакъв начин аз – Орлин Горанов, и предаването се асоциираме с цитата. Липсва точен завършек на темата и категорично и ясно отделяне на цитата от разговорите в студиото. Ето защо екипът на предаването и лично аз искаме да поднесем своите извинения на всички, които са се почувствали засегнати от цитираните думи на Боби Фишер, изречени преди повече от 20 години.

Бихме искали да ви уведомим, че сме санкционирали целия екип поради факта, че е засегната тази тема, а редакторският екип, който е участвал във формирането на въпроса, веднага е освободен. Бихме искали да ви уверим, че в нито един момент не сме имали друга цел освен даването на информация, свързана с въпросите в играта „Последният печели“, както и че смятаме всякакви прояви за антисемитизъм, ксенофобия и насаждане на расова омраза за напълно неприемливи.

Смятаме, че всеки епизод на „Последният печели“ е доказал, че едкипът на предаването се стреми само и единствено към създаване на интерес от страна на зрителите към самоусъвършенстване и натрупване на допълнителни знания, водещи до по-богата обща култура.“/ПловдивПрес

Още

Забавно предаване и Орлин Горанов забъркаха БНТ в антисемитски скандал

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Очаквате ли предсрочни парламентарни избори скоро?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...