Quantcast
Новини Пловдив » България » Здравният министър гневен на AstraZeneca заради забавените ваксини
COVID-19 България Важно Здраве

Здравният министър гневен на AstraZeneca заради забавените ваксини

Проф. Костадин Ангелов
Проф. Костадин Ангелов

Има тенденция на увеличаване на случаите на заболелите от коронавирус  през последните три дни, но има и  отчетлива тенденция на броя на ваксинираните. През последното денонощие  над 20 000 са имунизирани. Образно казано ние се надбягваме с вируса и ще видим кой ще финишира пръв. Това заяви на редовния брифинг за разпространението на COVID-19 здравният министър проф. Костадин Ангелов.

Той се ядоса на фирмата, която трябваше да достави ваксината разработена в Оксфорд.

„Уважаеми представители на AstraZeneca, нека да съм пределно ясен, нямаме нужда от вашата учтивост, а от ваксини. Нека уговорките да се спазват. На тази бази ние правим всичко, което сме постигнали до този момент“, разгневи се Костадин Ангелов.

„Планираме ваксинация ,зелени коридори, доставки на ваксини до общопрактикуващите лекари и получаваме почти отказване от фирмата.“, каза още той.

Здравният министър отчете, че 117000 дози от ваксината на AstraZeneca са пристигналиа на 22 февруари,  което е  333 000 дози по-малко от обещаните . „На 15 февруари бяхме информирани, че България  трябвада получи още две доставки – от 87 000 и 54 000 дози, а разбираме, че няма да пристигне нито една от тях. Вчера с изненада научихме, че на 1 март България евентуално ще получи 52 800 дози, а не очакваните 142 437 ваксини. В рамките на три дни водим сериозни разговори на различни нива с въпросната фирма. В рамките на два дни очакваме реакция и вземане на решение от европейски директори, които да вземат решение, че камионът за българия ще тръгне. Намираме се в световна криза, в която трябва да има оперативни решения и да са незабавни. Съобщихме на фирмата, че сме готови да изпратим самолет“, описа действията на здравните власти и преговорите с представителите на фирмата проф. Ангелов.

„Много е важно да се отбележи, че за месец февруари ние очаквахме близо половин милион дози от AstraZeneca, а всъщност явно ще получим по малко от 200 хиляди“, обясни проф. Ангелов. Според него ваксината на Jansen, която скоро ще получи регистрация също ще подпомогне ваксинационния процес у нас. /ПловдивПрес

 

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Очаквате ли предсрочни парламентарни избори скоро?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...