Quantcast
Новини Пловдив » Култура » Идея: Фонтан, символ на Марица и плодородието, оживява уличката зад Джумая джамия
Култура Пловдив

Идея: Фонтан, символ на Марица и плодородието, оживява уличката зад Джумая джамия

Красимир Кумчев и Цвятко Сиромашки представиха идеята си за Фонтана с ябълката.
Красимир Кумчев и Цвятко Сиромашки представиха идеята си за Фонтана с ябълката.

Ваня ДРАГАНОВА

Каскаден фонтан, символ на Марица и на плодородието на Тракийското поле, заради което в Пловдив са се заселили хора още преди много хилядолетия, да бъде поставен на ул. „Константин Иречек“ – зад Джумая джамия. Идеята за това е на агробизнесмена Красимир Кумчев и на скулптора Цвятко Сиромашки. Фонтанът ще представлява голяма ябълка от месинг, от която ще се спуска водата и ще се събира в резервоар, пред който ще има резен ябълка.

„Ябълката е символ на плодородието и на първото познание, което е Райската ябълка. Познанието и плодородието са два от стожерите, които е центриран цивилизационно градът ни“, обясни Красимир Кумчев. Той добави, че водата  във фонтана ще тече много бавно, а нито едно от дърветата по уличката няма да пострада. „Този фонтан ще одухотвори това място“, заяви Цвятко Сиромашки.

Проектът на фонтана е внесен в Община Пловдив на 11 февруари, реакцията засега няма. Зад идеята на фонтан на това място са застанали известни пловдивчани като Теодосий Спасов, Мичо Димитров, братя Аргирови, Васил Стоев, Нери Терзиева и др. Красимир Кумчев и Цвятко Сиромашки ще изградят съоръжението с дарения, а месингът за ябълката – около 2 тона, ще бъде предостван от Министерството на отбраната.

 

Ул. "Константин Иречек".
Ул. „Константин Иречек“.
ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Очаквате ли предсрочни парламентарни избори скоро?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...