Quantcast
Новини Пловдив » България » На 2 март теглят жребия за номерата на партии и коалиции в бюлетините
България Важно Политика

На 2 март теглят жребия за номерата на партии и коалиции в бюлетините

Таня Цанева и Димитър Димитров

На 2 март ще бъде изтеглен жребият за номерата на партиите и коалициите в бюлетините. Това обяви говорителят на ЦИК Таня Цанева. До същата дата трябва да бъдат представени и всички кандидат-депутатски листи и Инициативните комитети трябва да предадат подписките си в РИК.

Окончателно за изборите са регистрирани 23 партии и 8 коалиции.

ЦИК е приела и решение за избирателите, чиито лични документи са с изтекъл срок на валидност, както и  по отношение на подвижните секционни комисии за избирателите с трайни увреждания.

„Съобразихме се с промените, които бяха направени в Закона за извънредната ситуация. Съгласно тези промени лични документи, които изтичат в срока от 13 март 2020 г. до 31 януари 2021 г. се удължават с 6 месеца. Това означава, че изтеклите документи от 13 март 2020 г. до датата на изборите ще бъдат валидни и ще може с тези документи – лични карти или паспорти, тези избиратели да гласуват“, обясни Таня Цанева.

Димитър Димитров допълни, че 6976 машини за гласуване са доставени до момента в страната.

По предварителни данни на ГРАО около 6 732 316 са гласоподавателите, които имат право да участват в парламентарните избори.

Към момента са подадени 48 477 заявления за гласуване от чужбина, като едва 727 от тях са подадени на хартиен носител, а останалите по електронен път и добави, че до 9-ти март може да се подават такива заявления. По данни на ЦИК 10 000 са получените заявления от Турция, следвана от Великобритания с 9300, Германия – 6800, Испания – 4400, САЩ – 3070 и т.н, каза Димитър Димитров.

Всеки избирател може да провери номера и адреса на секцията, в която ще гласува на страницата на ЦИК.

Справката за всички български граждани се осигурява от Главна дирекция „Гражданска регистрация и административно обслужване“ към Министерство на регионалното развитие и благоустройството. Проверка може да се направи и на следния интернет адрес: www.grao.bg/elections/./ПловдивПрес

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Очаквате ли предсрочни парламентарни избори скоро?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...