Quantcast
Новини Пловдив » Важно » Съюз за Пловдив – ех, каква банка кадри
Анализи Важно Мнения Политика

Съюз за Пловдив – ех, каква банка кадри

10 години рамо до рамо, крило до крило, а сега?
10 години рамо до рамо, крило до крило, а сега?

Ваня Драганова

Ваня ДРАГАНОВА


Може ли големи партии с прилична членска маса (защото са на власт), а част от тях – и с дълга история, да опрат за кадри за своите листи до една малка местна политическа организация? Може, ако въпросната малка партия се казва „Съюз за Пловдив“. Ако на тази партия ѝ се наложи да внася пълна листа за парламентарни избори, трудно ще намери 22-ма души, които да са познати на някого извън съседите им на етажа, но това не пречи на „Съюз за Пловдив“ да внедри водачи на листи в организации като ГЕРБ и ВМРО.

Когато в началото на ноември 2019 г. Бойко Борисов назначи Дани Каназирева за областен управител, той обясни, че „тя си е от ГЕРБ“. Беше, преди да я изключат, да основе Съюз за Пловдив и десетина години да се упражнява в анти-ГЕРБ реторика. Гербаджиите трудно преглътнаха това назначение, но критики към лидера в тази партия не са възможни и мърморенето беше тип „революция на маса“. Но когато се стигна до номинациите за листата на ГЕРБ, Каназирева не получи нито една – нито в Пловдив, нито в региона. Градският лидер Иван Тотев не е коментирал казуса „Каназирева“, областният Георги Мараджиев обаче побърза да заяви, че в Пловдив тя би била по-полезна, осъзнавайки, че мисията му да убеди избирателите на ГЕРБ, че Дани е техният избор,  става почти невъзможна.

Общо взето, двете страни се караха за нея на принципа „Вземи я ти! Не, ти!“ И когато накрая Борисов я спусна за водач на листата на ГЕРБ в областта, положението в областните структури стана като в една реклама: Нея пък кой я иска?

Ама я искат явно, от най-високо партийно ниво.

ВМРО пък си харесаха за водач – също в областта – дясната ръка на Каназирева Владимир Кисьов. От „Съюз за Пловдив“ побързаха да обявят, че решението на Кисьов е солово и не е съгласувано с тях. Ти да видиш – партия, в която членуват една шепа хора, пък не знаят толкова важни неща един за друг? ВМРО си знаят защо са заложили на Кисьов, аргументи в една кампания разни видове, а един заможен бизнесмен никога не е излишен. Въпросът е сега Каназирева и Кисьов, които изкараха десетина години рамо до рамо, как ще се конкурират. Владимир Кисьов, който нарича Каназирева „адвокатката“ с топло чувство, сега как ще обяснява, че той, а не тя е добрият избор? Обратното също важи.

И ако отново има плакати по улиците, хората на Каназирева ли ще лепят нейния лик върху този на Кисьов, или обратното?

Вероятно ГЕРБ и ВМРО ще поддържат толерантен тон в кампанията помежду си, защото се готвят пак да бъдат заедно в управлението, но все пак изборите са някаква форма на състезание. В случая то ще е доста проформа и е очевидно, че зад всичко това стои някаква неособено чистоплътна политическа игра. И че преяждането с власт на „Съюз за Пловдив“ продължава. Както вече сме сме писали, със смайващата си електорална тежест от 9117 гласа на последните местни избори „Съюз за Пловдив“ имаше областен управител, секретар на ВиК асоциацията, директор на общинско предприятие, куп назначения в областната управа на държавни щатове, сладки местенца като контрольорите в общинските здравни заведения, на които основната упражнявана дейност е взимането на заплати, и т. н. А сега и двама водачи на листи на уж големи партии. Само че не е виновен, който яде баницата, а който му я дава.

 

С тежест от 9117 гласа: Партията на Каназирева преяде с власт

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Очаквате ли предсрочни парламентарни избори скоро?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...