Quantcast
Новини Пловдив » Важно » БСП в Пловдив: Отговорността за резултата от изборите в града ще е на Корнелия Нинова
Важно Градът ИЗБОРИ 2021 Политика

БСП в Пловдив: Отговорността за резултата от изборите в града ще е на Корнелия Нинова

Централата на БСП в Пловдив, снимка: ПловдивПрес
Централата на БСП в Пловдив, снимка: ПловдивПрес

Галина ГЕОРГИЕВА

Резултатите на БСП на 4 април в Пловдив са персонална отговорност на водача на листата Корнелия Нинова и на посочените от нея хора в листата. Всеки следващ опит за пренебрегване на партийните структури в Пловдив ще приемем като ясен сигнал от Нинова  за разрушаване на БСП и работа в полза на изборната победа на ГЕРБ. Това се казва в позиция на Градския съвет на партията по повод пренадерената листа с кандидати за депутати в 16 МИР-Пловдив-град.

Градското ръководство на социалистите коментира случващото се в партията на онлайн пресконференция. „Няма констатирани нарушения на градската конференция на 6 февруари и решенията са легитимни. Очакваме от Нинова минимум 50 000 гласа, защото иска победа“, заяви временно изпълняващият длъжността председател Дима Вакрилова.

Председателят на район „Централен“ и общински съветник  Тодир Стоилов даде конкретни примери как е подменена листата. „Избраната на трето място Теодора Халачева с 86 гласа е заменена с Иван Петков- Бебето, който получи 24 гласа. Д-р Любомир Паунов, за когото са гласували  76 социалисти,  е подменен с Костадин Палазов, изкал 26 гласа. Адвокат Нели Петрова, която получи 63 гласа, бе заменена от Минка Сърнешка с 16 гласа“,  изброи той.

Стоилов припомни, че приоритетите на социалистите винаги са били образование, здравеопазване, доходи и правова държава. „В тази листа липсват лекарят, учителят, експертът по данъчно и административно право. Има имплантирани лица с неясна експертиза, хора, получили само три гласа на градската конференция. Това, че не е оставено нито едно от знаковите лица на пловдивската организация, показва страх от евентуално пренареждане на листата чрез преференциален вот. Този акт показва демонстрация на безпардонност и погазване на правилата, както и паралелната партия, в която членуваме“, коментира председателят на социалистите в „Централен“.

Тодор Стоилов увери, че социалистите ще работят по време на предизборната кампания, но резултатите от вота ще бъдат лична отговорност на хората, които са в листата и на тези, които са я подредили.

Настоящият депутат Теодора Халачева припомни, че над 70% от гласувалите на градската конференция са дали вота си за нея. “ Нито веднъж не съм нарушила дисциплината и устава на БСП. Подмяната на уставно избраната листа за 16 МИР от Изпълнителното бюро на НС  е в противоречение с разбиранията ми за стил и метод на партийна работа, каквито БСП е имала в своята 130-годишна история“, коментира тя.

Зам.-председателят на пловдивската организация Нина Чавдарова обясни, че снощи е имало заседание на Градския съвет и социалистите са обсъждали случилото се.

Тя е изпратила писмо до Националния предизборен щаб, с което се настоява социалистите в Пловдив да бъдат информирани какви ще са визията и посланията на кампанията, програмата, но все още няма отговор.

„Дотук сме осигурили пълния състав на изборната администрация, която наброява 1102 души. Всички СИК-ове са пълни. Една успешна кампания се гради на три успешни стълба – личности, програма и финанси. Засега те са дефицитни.  Единственото, което можем да направим с ресурса, с който разполагаме в градската организация, е да гарантираме на пловдивчани, че техният вот ще остане честен. Но това също е свързано с определен ресурс, който Националният предизборен щаб ще трябва да осигури“, каза Нина Чавдарова.

Тя обяви, че социалистите от Градския предизборен щаб са обидени от факта, че създават паралелни структури в Пловдив, които ще правят изборите и са искали да подават оставки.“Ние няма да изградим алибито на г-жа Нинова защо в една евентуална загуба се е стигнало дотам. Оставаме и работим според ресурса и възможностите, които ни се предоставят“, увери Нина Чавдарова.

В позицията на БСП, приета на заседанието на Градския съвет, се казва, че от медиите социалистите в Пловдив са научили за взетото решение на Изпълнителното бюро за градската листа. “ Г-жо Нинова, за пореден път прокарвате разделителни линии между членовете в пловдивската организация, отменихте листата, утвърдена на заседание на градската конференция на 6 февруари. За пореден път вие, борейки се с паралелната държава, казвате , че разчитате на паралелни структури в самата БСП. Няма как да приемем мотивите да включите в листата хора, които не са получили доверието на делегатите на градската конференция. Няма как да приемем обвиненията за манипулации в нарушения при подреждането на листата, отправени към легитимно избраното ръководство на градската организация. Считаме, че идеята БСП е по-голяма от вас и от нас ,взети заедно. Ще се съобразим с вашето решение относно листата за 16 МИР и ще работим за изборната победа на 4 април. Цялата отговорност за крайния резултат е на вашите плещи и на посочените от вас кандидати. Всеки следващ опит за пренебрегване на партийните структури в Пловдив ще приемем като ясен сигнал от вас за разрушаване на БСП и работа в полза на изборната победа на ГЕРБ“, се казва в позицията на социалистите, която беше прочетена от председателя на БСП в „Източен“ Йордан Васиилев.

„Изявленията на Нинова са пълни с лъжи. Днес беше заявено, че градската организация стои зад Нинова, защото 86% са гласували за нея. Това не е истина, едва 30% от членовете на градската организация са я подкрепили.Това, което ме притеснява е разбирането на председателката Нинова за демокрацията. В интервю за БНР тя заяви, че след като е дала сила и власт на хората да я изберат, то тогава те са подкрепили нейната линия и тя може да загърби устава, принципите и морала и да прави което самата тя реши. Това е еднолично управление и тя унижи по този начин втората по големина организация в страната- Пловдивската. Тя заяви в интервю, че лично е изключила председателя  Георги Гергов, което е скандално.Никой няма такова правомощие в партията.Това са тревожни сигнали и ние всички членове на БСП трябва да си дадем ясна сметка накъде отива партията“, коментира Георги Търновалийски.Той допълни, че Нинова е превърнала партията в „гумен печат“.

„Нашата болка е за бъдещето на БСП. Дали БСП е партията на Димитър Благоев? Бъдещето на партията е поставена на карта. Оставки няма да подаваме, ще останем и ще се борим докрай, за да си върнем партията“, категоричен беше Георги Търновалийски. Той не очаква оставка от Нинова, ако БСП не спечели изборите. „ Тя вече изигра този театър. Очакваме в Пловдив БСП да има 50 000 гласа и очакваме заявките за първа политическа сила в страната да се случат, но ако отново БСП загуби изборите и Нинова продължава да бъде председател, ние ще поискаме нейната оставка“, категоричен е Търновалийски.
Според Костадин Беларев, председател на „Южен“, БСП винаги е била демократична, а с действията сега се потъпква този демократичен характер.

Председателят на БСП в „Северен“ д-р Атанас Баташки припомни как е преминал процесът с номинациите за депутати в отделните райони, които след това са гласувани на Градската конференция.“ Аз не мога да приема, че националното ръководство заобикаля волята на всички пловдивски членове, зачертава я с лека ръка и пренарежда еднолично листата. Аз съм хирург и искам да бъда отпред и да поемам отговорност.С тези действия на националното ръководство, обозримият хоризонт е, БСП да не е първа сила. Ако има загуба, е редно другарката Нинова да понесе отговорност за своите персонални действия“, каза д-р Баташки./ПловдивПрес

Още по темата

Нинова в Пловдив: С пренаредената листа слагаме ново начало за БСП в града

Пренаредиха листата на БСП в Пловдив, Нинова идва на среща с актива

 

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Очаквате ли предсрочни парламентарни избори скоро?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...