Quantcast
Новини Пловдив » Бизнес » Екология » Девет общини готвят общ фонд  за депата в Цалапица и Шишманци
Екология Община Пловдив

Девет общини готвят общ фонд  за депата в Цалапица и Шишманци

Заседанието на сдружението за депата.
Заседанието на сдружението за депата.

Регионалното сдружение за управление на отпадъците – Пловдив, проведе днес заседание под председателството на кмета Здравко Димитров. На него беше представен доклад за неплатените към 31.12.2020 г. обезпечения и отчисления по Закона за управление на отпадъците от ползвателите на регионалното депо в с. Цалапица. Управлението и стопанисването на сметището е поверено на Пловдив, въпреки че се намира на територията на друга община – „Родопи“. Преди година кметът на Пловдив в качеството си на председател на регионалното сдружение предприе мерки за събиране на неизплатените задължения на общините, заради които санкции като управляваща община търпи Пловдив. В регионалното сдружение за управление на отпадъците са включени 9 общини, но санкциите на РИОСВ за забавените такси заплашват Пловдив като оператор на сметището.

По време на днешното заседание стана ясно, че най-големият длъжник – Стамболийскиу в рамките на март ще изплати дължимото. Община „Родопи“ също има готовност да плати частично дълга си. Останалите общини нямат неплатени обезпечения и отчисления.

По предложение на кмета Здравко Димитров на днешното заседание беше обсъдена възможността за създаване на общ фонд, в който да участват всички девет общини. Целта е тези средства да се инвестират в поддръжката на депото в Цалапица и изграждането на нова трета клетка в Шишманци. Прогнозната й стойност е 9,3 млн. лв., които ще бъдат осигурени чрез кандидатстването през различни фондове и програми.

„Необходимо е да сме солидарни и да гледаме напред в годините, защото в противен случай скоро има опасност да останем без места за депониране“, коментира кметът и призова своите колеги да бъдат солидарни и да подкрепят създаването на фонда. Той припомни, че ако сметището при Цалапица бъде затворено и подготвено за рекултивиране, целият битов отпадък на Пловдив ще трябва да се извозва в екозавода в Шишманци. Такова решение все още не може да бъде приложено, защото съоръжението няма такъв капацитет.

В общото събрание на РСУО – Пловдив, взеха Петър Минков,  зам.-кмет на Община „Марица”, Петър Петров (зам.-кмет на Община Брезово), Венцислав Чавдаров (зам.-кмет на Община Раковски), Мария Витанова-Вълканова (кмет на Община Перущица), Атанас Балкански (кмет на Община Съединение), Атанас Калчев (кмет на Община Кричим), Теодора Вълканска (зам.-кмет на Община Стамболийски) и представител на Областния управител на Област Пловдив.

 

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Какво мислите за изнесените в протокола от проверката на НЗОК констатации:

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...