Quantcast
Новини Пловдив » България » Доц. Ангел Кунчев: Колкото по-рано се ваксинират хората, толкова по-добре
COVID-19 България Важно Здраве

Доц. Ангел Кунчев: Колкото по-рано се ваксинират хората, толкова по-добре

Доц. Ангел Кунчев
Доц. Ангел Кунчев

Убеден съм, че ентусиазмът на хората няма да се охлади, колкото по-рано човек се ваксинира, толкова по-добре, за да достигнем колективен имунитет. Това заяви пред БНТ главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Държавата няма да се откаже от принципите ваксинацията да бъде безплатна и доброволна, допълни Кунчев.

По думите му при достигане на 1-2 млн. ваксинирани българи няма да се стига до големи бройки новозаразени и препълване на болниците.

Доц. Кунчев увери, че се пазят вторите дози за всички ваксинирани. Пази се първа и втора доза за изборната администрация – около 90 000 души.

По думите му никой с една доза не може да е сигурен, че е защитен. Не можем да излезем от характеристиката на продукта, няма как да не го следваме. Поели сме ангажимент към хората, че ще осигурим тези две дози и ние ще го направим. Зависим от доставките, за да възстановим „зелените коридори“, ако фирмите изпълняват стриктно договорите, много бързо можем да ги възстановим, обяви Кунчев.

Той увери, че на по-късен етап ще има възможност за избор на ваксина.

Сертификатът за ваксиниране не е дискриминация, това дава възможност на хората да преминават по-бързо през гранични пунктове, защото са защитили себе си и останалите. Това е положителна дискриминация, няма да е държавата тази, която ще слага бариери. И да не го направи България, други държави го направят – Гърция, Турция, Хърватия, каза Кунчев.

Заведенията е можело да бъдат отворени и на по-ранен етап, защото е важно как те работят, как се спазват мерките, допълни още той./ПловдивПрес

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Очаквате ли предсрочни парламентарни избори скоро?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...