Quantcast
Новини Пловдив » България » „Екзакта“: Пет партии сигурни в следващия парламент
България Важно ИЗБОРИ 2021 Политика

„Екзакта“: Пет партии сигурни в следващия парламент

Снимкаа е илюстративна

Пет партии със сигурност ще попаднат в парламент, показват данни от национално изследване на „Екзакта Рисърч Груп“, проведено в периода между 15 и 22 февруари сред 1005 пълнолетни българи чрез интервю „лице в лице“. Изследването се провежда със собствени средства в рамките на изследователската програма на „Екзакта“.

ГЕРБ-СДС биха получили 26.4 на сто от заявилите, че ще гласуват за определена партия или коалиция на отворен въпрос. БСП е на второ място с 22.3 процента. Преднината на ГЕРБ пред БСП е статистически значим дял, коментират от „Екзакта“.

Социолозите допълват, че в навечерието на кампанията не може да се говори за предрешеност на вота, защото това би означавало липса на залог, а в обществото расте усещането за значим залог.

Анализаторите допускат, че е възможно да има оспорвана надпревара за третото място между „Има такъв народ“ /13.5 на сто/ и ДПС /8.5 на сто/. Предимството на ДПС е в огромния изборен опит и във високата стартова мобилизация на електората на партията. Електоратът на Слави Трифонов все още не разполага с достатъчно голямо твърдо ядро от избиратели.

„Демократична България“ е с 5.1 процента.

За големите партии е извънредно важно кои от малките партии ще се преборят за представителство в новия парламент, коментират анализаторите. Според тях за няколко по-малки формации кампанията ще бъде решаваща. Техните резултати са в интервала между 4.1 на сто до 2.7 процента. Това са на първо място ВМРО, следвани от „Изправи се! Мутри вън“, Републиканци за България /РБ/ и Коалиция „Воля НФСБ“.

От „Екзакта“ отбелязват, че ВМРО са във висока степен готови да се възползват от шанса си да попаднат в парламента предвид твърдостта на електората им и потенциала им сред периферни избиратели, а „Изправи се! Мутри вън!“ могат да се преборят при положение, че мобилизират в по-голяма степен електората си.

При РБ твърдостта на електората не е проблем, предизвикателството е в това доколко в рамките на кампанията партията ще успее да разшири политическото си влияние, смятат социолозите. Те уточняват също, че коалицията между „Воля“ и НФСБ в това изследване има само ориентировъчен електорален дял, тъй като тепърва ще я измерваме като коалиция /към която продължават да се присъединяват и до момента още формации/, а не като сума от резултатите на две отделни партии.

Някои партии и коалиции могат до поднесат изненади по време на кампанията и дори в деня на вота. Социолозите очакват ръст на електората на партии като АБВ и „Възраждане“, които тръгват с актив от около процент в навечерието на кампанията. Всички партии, извън споменатите дотук, са отбелязани като „други“ и те общо получават 8,4 на сто.

В изследванията си от ноември 2020 г. насам „Екзакта“ следи как би повлияла епидемиологичната обстановка върху активността на вота и към 22 февруари можем да допускаме, че поне 60 на сто от българите не биха отишли до урните, ако имат съмнения относно безопасността на средата на гласуване в деня на вота, коментират анализаторите. На този фон на масови притеснения, най-безстрашни се оказват избирателите на формациите, които се целят в протестния вот срещу управлението – „Има такъв народ“ и „Изправи се! Мутри вън!“, констатират социолозите.

Към 22 февруари категорично решилите да гласуват са 45 на сто, но „Екзакта“ очаква активността по-скоро да намалява до датата на вота. /ПловдивПрес

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Очаквате ли предсрочни парламентарни избори скоро?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...