Quantcast
Новини Пловдив » Важно » ЕС е разделен за ваксинационните паспорти
Важно Свят

ЕС е разделен за ваксинационните паспорти

Европейските лидери с онлайн заседание

ЕС е разделен по въпроса за ваксинационните паспорти и затварянето на границите заради пандемията. В първия ден на видеоконферентното заседание на лидерите на страните-членки , посветен на борба със заразата, Европейският съвет не успя да постигне единодушие за ползвата от удостоверенията за ваксиниране.

Държави като Франция и Германия не искат имунизирането срещу коронавируса да осигурява повече права при пътуване. В другия лагер са няколко страни като Гърция и Кипър, които са зависими от туризма и настояват да приемат чуждестранни туристи като предложат привилегирован достъп на имунизираните, посочва ДПА.

Австрия също призовава страните от Евросъюза да ги въведат, за да подпомогнат туристическия сектор.

Идеята на документа е да позволи на ваксинираните да пътуват свободно в рамките на Евросъюза.

Според Франция и Германия обаче подобни паспорти са преждевременни, защото данните за ефикасността на ваксините все още не са пълни.

Другите опасения са, че подобни документи биха дали преимуществото на ваксинирани да пътуват свободно, докато млади хора, които не са сред приоритетните групи за имунизация, няма да имат тази привилегия, а това би било дискриминационно.

Швеция и Дания вече планират имунизационен паспорт до лятото.

„До три месеца се очаква ЕС да бъде технически готов за въвеждане на единен номер за хората, които са ваксинирани срещу COVID-19, преболедували са или са дали отрицателна проба при изследване“. Това съобщи председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен след онлайн заседанието на Европейския съвет.

По нейните думи, държавите от ЕС са се споразумели за основните данни, които да бъдат вписвани към този номер и които да бъдат достъпни при проверка в електронна система.

Тя отбеляза, че целта е националните бази данни с тези номера да бъдат съвместими. „Въпросът за какво да служи тази информация, е съвсем отделен“, поясни Фон дер Лайен.

Тя съобщи, че досега около осем на сто от пълнолетните граждани на ЕС са ваксинирани. До края на седмицата количествата ваксини, доставени в ЕС, ще достигнат 50 милиона дози.

„Ваксини се произвеждат на 41 места в Европа. В ЕС британският щам на вируса вече е навсякъде, южноафриканският – в 14 страни, а бразилският – в седем“, добави Фон дер Лайен.

По нейните думи, разпространението на заразата е устойчиво или намалява в 20 от страните в ЕС, а в седем се отчита ръст. Тя добави, че по данни от Израел, ваксинираните с препарата на „Пфайзер“ повече не могат да бъдат преносители на зараза.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Очаквате ли предсрочни парламентарни избори скоро?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...