Quantcast
Новини Пловдив » Важно » Учители от цялата страна искат незабавно спиране на присъствените занятия
България Важно Образование

Учители от цялата страна искат незабавно спиране на присъствените занятия

Няма поставени под карантина ученици или педагози
Снимката е илюстративна

Учители от цялата страна призоваха за незабавно преустановяване на присъствените учебни занятия. Причината е, че още един пореден преподавател загуби битката с COVID-19. Това написаха от „Учители за безопасно образование“ в отворено писмо до премиера Бойко Борисов, здравния министър Костадин Ангелов и просветния министър Красимир Вълчев, разпространено и до медиите, предаде Bulgaria ON AIR.

Ето и пълния текст на позицията:

Учителското съсловие осиротя с още един свой колега – осемдесет и третия /83/,загубил битката с Ковид-19. Спря да бие сърцето на любим начален учител от ОУ “Чудомир”- Казанлък.

Екипът на „Учители за безопасно образование“ настоява за незабавно преустановяване на присъствените учебни занятия във всички учебни заведения в страната, частни езикови и образователни школи.

Възстановяването на присъственото обучение от 04.01.2021г. и разхлабването на мерките доведе до драстично влошаване на епидемичната обстановка в страната. Редица проучвания доказват, че именно училищата са основен двигател на пандемията. Данните, към днешна дата показват именно това:

– У нас вече свободно се разпространява Британският щам на вируса;

– Според изследване публикувано от Ройтерс с 67% повече са хоспитализираните, които са заразени с Британския щам в сравнение с хора, заразени с други варианти. Британският вариант на вируса в Дания е отговорен за близо 2/3 от всички нови инфекции;

– Към 24.02.2021г. четиринадесетдневната заболяемост е 217.9 души на 100 000 население;

– Увеличава се броят на заразените деца, както и броят на хоспитализираните и интензивните случаи;

– Към 21.02.2021 г. 19 от 28 области в страна са в червена зона, заради повишена 14-дневна заболяемост;

В страната все още не са ваксинирани много учители, изявили своето изрично желание. Недостигът на ваксини за тях излага живота им на огромен риск. Учителското съсловие даде наравно с лекарите най-много жертви от началото на епидемията. Настояваме приоритетно да бъдат осигурени ваксини за всички желаещи учители.

Затварянето на учебните заведения и въведените през ноември противоепидемични мерки доведоха до добри резултати и положителна тенденция в овладяването на епидемията в страната.

Затова считаме, че опазването на човешкият живот трябва да бъде приоритет при взимане на решения за справяне с кризата. Затварянето на училищата ще доведе до значително намаление на новозаразените и опазването на хиляди човешки животи./ПловдивПрес

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Очаквате ли предсрочни парламентарни избори скоро?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...