Quantcast
Новини Пловдив » България » Ахладова: Европа ни задължава да въведем фигура на прокурор, разследващ главния
България Съд и Прокуратура

Ахладова: Европа ни задължава да въведем фигура на прокурор, разследващ главния

Десислава Ахладова, министър на правосъдието
Десислава Ахладова, министър на правосъдието

Съгласна съм с тезата, че в ЕС няма такава фигура – на разследващия главния прокурор, но трябва да отчетем, че Съветът на Европа с решение по делото „Колеви“ и Европейската комисия казаха на България, че ще бъде открита наказателна процедура, ако не се въведе подобна фигура. Това означава, че всички ние като данъкоплатци, ако не въведем този механизъм, ще понесем последствията от откриването на наказателна процедура. Неколкократно от Европа ни питат защо не сме въвели подобна фигура. Факт е, че правителството е задължено да я въведе, макар и екзотична за част от хората.

Това каза правосъдният министър Десислава Ахладова в предаването „Денят започва с Георги Любенов“ по БНТ.

България е в Европейския съюз и се съобразява с абсолютно всички препоръки, които Европейската комисия има към всяка европейска държава т.е. ние не можем да пренебрегнем становището на Брюксел. Задължени сме да се съобразим като всяка друга европейска държава с това, което ни се казва от Съвета на Европа. Знаете, че България е осъждана и по много дела в Страсбург и всички ние като данъкоплатци плащаме. Аз лично искам моите данъци да отиват в образованието, в медицината, а не държавата ни да плаща за осъдителни решения, допълни тя.

Не мога да кажа, че замазваме очите на Брюксел със създаването на тази фигура, а изпълняваме решението по делото „Колеви“, което е много категорично и казва, че такъв механизъм трябва да бъде създаден. Да, има много критици и не мога да кажа, че някои от критиките нямат основание, защото няма аналог, който да сравним в друга европейска държава, за да кажем – ето това е правилният механизъм. Ако след година време примерно този механизъм покаже някои несъвършенства, ще усъвършенстваме някаква част от него, но нека да видим този механизъм ще проработи ли, априори не трябва да казваме, че главният прокурор ще извърши престъпление, дай Боже никога да не стане. Чувам много критики, че тази фигура трябва да е съдия или организация, но Конституцията не позволява, реално без изменение в нея единственият орган, който може да разследва, това е прокурор, затова избираме и такъв разследващ прокурор, каза още Ахладова.

Как ще се избира този т.нар. разследващ прокурор, имаше голям дебат и аз лично бяха привърженик на това пленумът да е органът, който го избира, смятам, че депутатите направиха голяма крачка напред с това, че дадоха възможност предложения да не се правят само от прокурорската колегия, а и от пленума. След изтичането на петгодишния мандат на този прокурор може да бъде абсолютно независим от главния прокурор и може да стане съдия, т.е той йерархически след приключването на мандата си няма начин кариерата му да е зависима от главния прокурор, обясни тя.

Рано е още да се прецени дали правосъдното министерство ще има своя кандидатура за поста, може би следващият министър ще прецени дали да направи такова предложение, заяви Ахладова.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Очаквате ли предсрочни парламентарни избори скоро?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...