Quantcast
Новини Пловдив » ИЗБОРИ 2021 » Боряна Димитрова: Задава се шарен парламент с 5-6 до 7 партии
Анализи ИЗБОРИ 2021 Мнения

Боряна Димитрова: Задава се шарен парламент с 5-6 до 7 партии

Боряна Димитрова
Боряна Димитрова, Алфа-Рисърч

Очакваме шарен и фрагментиран парламент с 5-6 до 7 партии, който поставя всички въпросителни“, заяви социологът от „Алфа Рисърч“ Боряна Димитрова в студиото на БНТ. Тя не подкрепя обаче тезата, че България е пред кардинална, политическа промяна на тези избори.

На хоризонта няма политическа партия, която да обърне статуквото, както това направиха през 2000 г. НДСВ и ГЕРБ през 2009 г. Тогава тези партии обраха вота и съставиха с мнозинството си правителства без участието на някоя от големите партии до този момент.

В момента ситуацията се очертава по-скоро като преди правителството на Тройната коалиция, начело със Сергей Станишев, когато няма достатъчно мнозинство на една партия, за да се добави стабилност на управлението.

Боряна Димитрова е скептик по отношение на възможността за правителство ГЕРБ – БСП. Сценарият БСП да спечели изборите тя определи по-скоро като екзотичен. А коалиция между БСП и ДПС би била нестабилна заради наличието на мощна опозиция в лицето на ГЕРБ и „Демократична България“.

Разпиляването на протестния вот от лятото между три формации – ДБ, „Изправи се! Мутри вън“ и „Има такъв народ“ води до развиването на едновременна битка и на ядрата на политическите партии, и за перифериите. Демократите си имат едно твърдо ядро избиратели, до което социолозите трудно стигат при проучванията на общественото мнение, но Мая Манолова и Слави Трифонов пък са широко отворени към периферията и тези, които се колебаят за кого да гласуват. При тях са възможни и много сериозни амплитуди.

Затова и в последните седмици ясно според Боряна Димитрова тактиката на ГЕРБ вече е променена – целта е не само да са победители на изборите, но и да достигнат до по-голямо мнозинство, за да си осигурят предимството на стабилността. За да се състави относително стабилно коалиционно правителство водещата партия трябва да е с повече депутати – над 85 – 90, изключително рисково за водещата формация е да състави правителство с коалиционен партньор, който е с половината от твоите депутати, обясни Димитрова.

Целта на ГЕРБ вече е не да са първи, а да имат повече депутати, да откъснат преднина и пред бъдещите си коалиционни партньори. Колкото повече подкрепа има за малките партии в коалицията, толкова по-голяма е нестабилността.

Едновременно с това коалиционните партньори са изложени на риск от обезличаване, посочи Димитрова, затова и поведението на по-малките партии не е въпрос само на математика, а и на политическа стратегия.

Опасният чар на малките не е за подценяване, предупреди социологът Боряна Димитрова./ПловдивПрес

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Очаквате ли предсрочни парламентарни избори скоро?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...