Майонеза Краси
Новини от Пловдив » България » Намазаха листите на Слави с лютеница „Олинеза“
Бизнес България Важно ИЗБОРИ 2022 Разследване

Намазаха листите на Слави с лютеница „Олинеза“

Никола Кръстев и Иван Янков
Никола Кръстев и Иван Янков
ДА ПОМОГНЕМ НА СЕЛО ТРИЛИСТНИК!
  • Обвиняеми за милиони лева набутани в листите на ИТН, а индулгенцията за депутатски имунитет е битка на живот и смърт

 

Богати бизнесмени дават мило и драго, за да се сдобият с депутатски имунитет на предстоящите парламентарни избори. Листите на партии, на които социолозите дават реални шансове да прекрачат 4-процентовата граница и да вкарат свои представители в бъдещото Народното събрание, бъкат от хора с криминални прояви, разследвани за укриване на крупни суми от ДДС, купуване на гласове, длъжностно присвояване в особено големи размери за милиони лева. Така в българската политическа култура става традиция богаташите да плащат щедро, за да избегнат съдебното преследване и гледката от неугледните прозорчета с решетки на Софиския затвор.

Сега модерният тренд е партията на Слави Трифонов „Има такъв народ“. Там изведнъж се пръкнаха две интересни имена, срещу които има обвинителен акт още от юли 2018 г.  в Софийска градска прокуратура. Не е ясно как обвинителен акт по знаково дело срещу тези бизнесмени вече 4 години не влиза в съда. Изглежда далеч по-лесна задача да си богат и да се появиш на избираемо място в листата на партия с бъдещи потенциални възможности да те вкара в парламента.

Управителят на производственото предприятие на „Олинеза“ в Костинброд Иван Янков се готви да е водач на листата на Слави Трифонов за София-област. Покрай него в листата ще бъде вкаран и синът на собственика на фирмата Христо Кръстев – Никола Христов Кръстев, твърдят източници. Битката за избираемо място за него ще е скъпа като свободата, защото за Никола подготвят място за водач на листа в София, където шансовете са още по-големи.

Маневрата да избегнеш от правосъдието като си осигуриш имунитет е сред най-старите порочни практики в българската политика и явно новият борец за справедливост Слави не успява да се опази.

Собственикът на „Олинеза“ Христо Кръстев е подсъдим по 4 члена на Наказателния кодекс – чл. 212 за използване на документи с невярно съдържание, чл. 203 за длъжностно присвояване в особено големи размери, представляващо особено тежък случай, при което лишаването от свобода е до 30 години, чл. 220 за сключени неизгодни сделки и чл. 255 за укриване на данъци. Обвинителният акт е срещу Христо Кръстев, майка му Лилия Христова и изпълнителния директор на завода Иван Янков.

Никола Кръстев и Иван Янков
Никола Кръстев и Иван Янков

Едно от ключовите действия по превземането на завода „Олинеза“ е фалшиво общо събрание, проведено уж на 14 август 2015 г. На него Христо Кръстев и Иван Янков взимат решение за изключване на „КИЛТ“ АД на Александър Найденов като съдружник и пускат искане за действия спрямо Найденов по чл. 145 от Търговския закон – т.е. да отговаря с имуществото си за вреди, причинени на дружеството, като основанието за това е залог на търговските марки въз основа на договора с дружеството „Аносеп“.

От записите на охранителните камери става ясно, че заседание не е имало. Около 8 ч за няколко минути Кръстев и Янков са заседавали в зала, охранявана от хора, които не допускат никого вътре. Още същия ден започва криминалното източване на сметките на „Олинеза“ от Иван Кръстев. На 17 август той превежда 180 000 лв. на свързаната с него фирма „Кокони“ ООД с основание за плащане по договор от 14 август и фактура без да има реална доставка на стоки и услуги.

Същия ден превежда още 185 000 лв. на свързаната с него фирма „Хриси 99“ ЕАД, собственост на майка му, по договор от 14 август и без фактура. На 18 август превежда още 300 000 лв. отново по договор и без доставка. На 28 септември прави особен залог в полза на „Хриси 99“ ЕАД на финансови средства и вещи на обща стойност 2 922 434 лв. Парите са 2 385 000 лв., а цялото офис оборудване и производствени съоръжения са за 537 434 лв. по амортизационна стойност.

Следват поредица от неизгодни сделки с цел източване на завода на обща стойност 26 119 618 лв. На 20 септември Кръстев заедно с Иван Янков, изпълнителен директор на завода продават общо 29 броя търговски марки и 6 броя промишлен дизайн на „Тритон“ ООД за сумата от едва 170 000 лв. при пазарна стойност на същите от 24 987 000 лв.

След това на 15 октомври продава 8 имота на дружеството за 1 200 00 лв. при пазарна цена от 1 509 200 лв. На 8 декември с подписа на Иван Янков, но подбуден от Христо Кръстев са продадени още 15 имота, собственост на „Партньори“ АД. Купувач е „Олинеза Премиум“, представлявано от Иван Кръстев. Продажбата е за 548 588 в. при пазарна оценка 1 542 006 лв.

В обвинителния акт подробно са записани проведените от Христо Кръстев, Иван Янков и майка му Лилия Христова поредица от фалшиви общи събрания на акционерите на „Партньори“ АД – общо 6 в периода от 7 октомври 2014 г. до 31 декември 2015 г. С тях е увеличен капитала на „Партньори“ АД от 77 240 лв. на 1 724 000 лв. с апорт на 5 недвижими имота като се издават 1647 250 поименни акции с право на глас с номинал 1 лев. Така Христо Кръстев получава без правно основание 47,963 на сто от собствеността на Красимир Генов, равняващо се на 1 021 718 лв. от неразпределен дивидент в „Партньори“ АД и 739 599 лв. от недвижимо имущество, собственост на „Партньори“ АД, както и 28 на сто от дяловете на Красимир Генов в „Олинеза“ ООД, равняващо се на 7 958 576 лв. от стойността на „Олинеза“ като предприятие и 3 592 996 лв. приходи от съучастия.

Освен това е придобил и 28 на сто от дяловото участие на Красимир Генов в „Партньори 2011“ АД на стойност 345 337 лв. Всички тези незаконни действия по прехвърляния на дялове носят носят на Генов вреда на обща стойност 13 658 226 лв., според обвинителния акт на СГП.

Последното обвинение срещу Христо Кръстев е неплащането на данъчни задължения в особено големи размери – за 47 000 лв. отново с ползването на документ с невярно съдържание в годишната си декларация от 2015 г. Той не е декларирал приходи за 487 000 лв. и разходи за 15 000 лв.

Ако в съда тези обинения бъдат доказани Христо Кръстев е заплашен със затвор до 30 години, твърдят юристи по наказателно право. „Смачкването“ на делото вече четвърта година вероятно струва стотици хиляди. Затова Христо Кръстев е постъпил като бизнесмен – сметнал е 2 и 200 и е решил, че е по-лесно да плати по-малко за сигурно място в българския парламент.

Сега очакваме да видим дали българският гласоподавател ще „дари“ доверие на кандидат-измамниците.

Едва ли Слави Трифонов е наясно с криминалните нюанси във фамилните биографии на двамата кандидати. Но като умен човек, който иска да поведе народа и да е различен от досегашните властимащи, той все още има възможност да коригира листите си и да не става за резил като другите „системни“ играчи на политическата сцена.

Иначе старото име на формацията му „Няма такава държава“ би отивало повече

на партия с депутати, които се напъват да сменят 30 години затвор с поне 4 години в парламента. Но смисълът все пак е да се върви напред към „Има такава държава“ вместо да се реанимират щенията на провалени бизнесмени за бягство от правосъдието чрез политически индулгенции.

Още

Пак глобиха „Олинеза“ – имитира опаковка на конкурент

1 479 040 лв. глоба за „Олинеза“ за подвеждащото „домашна майонеза“

Разследване: Разпродават „Олинеза“, изгонен съдружник си иска своето

Шефът под прикритие Христо Кръстев овладял „Олинеза“ със серия от измами

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Одобрявате ли пробива под Водната палата?

  • Не, проектът унищожава част от крайбрежния парк на река Марица, прекъсва велоалеите и тротоара, заплашва основите на съседните къщи и на моста за панаира 45%
  • Да, този проект е нужен, защото трафикът се разраства, а пътят за регулиране на движението в големите градове са кръстовища на две нива. 31%
  • Първо да подложим проекта на голямо общоградско обсъждане и тогава ще преценя 10%
  • Проблемът не е транспортен, а политически и всяка от страните се стреми да извлече дивиденти 8%
  • Не ме интересува 7%

Начална дата: 26.10.2022 @ 10:27 | Крайна дата: 26.11.2022 @ 11:00

Зареждане ... Зареждане ...