Quantcast
Новини Пловдив » Важно » Съботен цикъл: Илюзионистите, политиците и футболистите
Важно Мнения Разбор Съботен цикъл

Съботен цикъл: Илюзионистите, политиците и футболистите

Политик илюзионист представя Избори 2021 Колаж: ПловдивПрес
Политик прави кампания за избори Колаж: ПловдивПрес
  • Никой не прави фокуси за тоя, дето духа

 

Георги Петров

Георги ПЕТРОВ, Съботен цикъл

Не зная дали изкуството на илюзионистите, наричани още магове или магьосници, е вече затворена страница, но при всички случаи е рядко разгръщана. Не е по силите на всеки да посочи причините за това, но нали и всеки опит да се обхване необхватното е една красива  илюзия.

Талантливият и симпатичен актьор Ненчо Илчев е събрал и съхранява реквизитите на знаменитите в миналото наши български илюзионисти, сред които Мистър Сенко, Орфи, Факира Мити и др. Ненчо Илчев, самият той илюзионист, вярва че това изкуство няма да умре, защото е много древно. И се опитва да го държи живо, въпреки неумолимата електронна обсада.

Нали не ни е трудно да си представим парадоксалната картина, в която, докато на сцената в голяма зала илюзионист разгръща поддържания си с много труд талант, зрителите гледат в екраните на собствените си телефони. Модерните телефони омагьосват, без да ми е ясно дали точно това се е целяло при изобретяването им.

Случи ми се да попадна сред група японски туристи на развлекателно корабче по Темза в Лондон. Докато аниматорът сочеше забележителностите на световния град, разположен по двата бряга на реката, а преводачката японка с японска старателност превеждаше, японците туристи гледаха в телефоните си. Без да се интересуват ни най-малко от това, за което, още се смята, че е целта на пътуването им до Лондон и Европа. Нали Япония е сред най-напред нагазените от новите технологии държави.

Непрекъснато усъвършенстващите се смартфони затвориха в малките си светещи екранчета и човешкото любопитство, и човешките вълнения, та дори и човешките разсъждения. За добро или за лошо!

Според един от опитите да се обясни някогашния интерес към илюзионното изкуство, то „успява да завладее зрителя и да го накара да вярва поне за малко във вълшебната приказка, която всеки носи дълбоко в себе си“. Вълшебната приказка неусетно напусна нашата човешка същност и се премести в това устройство, наречено смарт, което значело умно. Можем само да се надяваме някога да стане и човечно, но да очакваме, че и илюзионист като Мистър Сенко  ще стане е наивно. То вече е убило  потребностите ни от изкуството, в т. ч. и от това на добрите магьосници.

Но пък похватите на илюзионистите не са забравени. Не толкова талантливо, но за сметка на това много упорито ги ползват и медиите и политиците. Не толкова рядко съвсем недодялано.

Талантливия певец и артист, и много ведър човек Орлин Горанов, е натоварен да изобразява знаещ всичко за всичко и за всички в една телевизонна игра. И го прави талантливо и точно неговите интерпретаторски дарби карат немалка част от зрителите да вярват в неговите  изключителна памет и универсални познания. Всъщност, без тази вяра неговото шоу е немислимо, както без нея беше немислимо и шоуто на някогашните магове.

Да, но истината е, че той старателно възпроизвежда текстове, написани му от някой друг. И когато този някой друг е нескопосник или по някакви причини в един момент е допуснал нескопосност, се получава голям гаф. И най-малката беда от този гаф е че лъсва механизмът, чрез който се получава илюзията.

То стана пред очите ни. Нали не сте съгласни артистът Орлин Горанов да понесе вината за това, че в изпълнение на ролята си е трябвало да произнесе текст, който за пореден път разранява вековната еврейска рана. Ето още една разлика между днешното телевизионно шоу и някогашното такова на маговете, това тяхното  едва ли е имало възможности да доведе до дипломатическо напрежение.

И политиците ни днес се правят на илюзионисти и то, колкото недодялано, толкова последователно и упорито. И фактът, че са доста последователни говори, че имат публика. Никой не прави фокуси пред  тоя, дето духа и за тоя, дето духа.

Кметицата на столичния район „Красно село“, докато участва  в представлението, което трябва да изобрази грижата на ЕС за хората в неравностойно положение у нас, решава да добави в ролята си и нещо свое, нещо нашенско българско. Да се самовъзнагради, като сама отреди за себе си приличен хонорар. Разчитала е изглежда на ловкостта на пръстите си и заблудата в очите на управляващата държавата ни административна структура. Нали Мистър Сенко отговаряше на досадните въпроси как прави магьосничествата си като казваше: “Всичко е ловкост на моите пръсти и заблуда на  вашите очи.“

Стана гаф  и магията на  г-жа Росина Светославова беше разкрита. Това принуди лидерите на партията „Демократична България“, която излъчи госпожата, да потърсят магьосническите дарби в себе си. Те приканиха госпожата, която, къса-хвърля, не се признава за виновна, да върне парите. Ако пък не ги върне, те щели да ги отделят от сиромашките парици на тяхната партия и да ги дарят на сирашки домове. Нали някой, очевидно с излишък на благородство в себе си, беше казал, че и политиката е изкуство, а в изкуството е важно доброто да побеждава.

И г-жа Нинова не е чужда на политическия илюзионизъм. Нали, да ни прости духът на Маяковски, когато кажем БСП, разбираме г-жа Нинова и когато кажем г-жа Нинова, разбираме БСП

Та тя закачи две наши пловдивски  футболни легенди  в кандидатските листи на партията си. Както риболовците закачат като примамка  червейчето на кукчиката, на която целят да се закачи рибката, която искат да уловят. Правят го, защото успяват. И рибарите, и политиците.

С риск още веднъж да развалим илюзията, можем да проследим съдбата на червейчето. То се изхвърля от уловената с него риба, заедно с другите й вътрешности. Преди тя да се сготви! Когато е изиграло ролята си. Когато не е успяло да примами рибка, се изхвърля като негодно.

От доста отдавна се наблюдават опитите на природозащитниците да наложат забраната  илюзионистите да използват за фокусите си живи животинки като зайчета, гълъби и пр. Определят  ги за нехуманни. Как я виждате тази забрана при политиците? Нали те, за да станат такива, са тръгнали от убеждението си, че самите те са измислили хуманизма./ПловдивПрес

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Очаквате ли предсрочни парламентарни избори скоро?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...