Quantcast
Новини Пловдив » Важно » Доц. Кунчев: Коридорите ще функционират нормално, когато има достатъчно ваксини
COVID-19 Важно Здраве

Доц. Кунчев: Коридорите ще функционират нормално, когато има достатъчно ваксини

Доц. Ангел Кунчев
Доц. Ангел Кунчев

„Намираме се в процес на повишаване на заболеваемостта, нотемпът на нарастване е нисък и това ни дава възможност да сме по-демократични в отпускане на мерките. Ако се спазват правилата, рискът от по-голямо повишаване на случаите не е голям. СПА центровете, които са пълни на 110% през почивните не водят до повече заболели. Основната причина за покачване на случаите у нас е британският щам. Но ако ситуацията стане нетърпима след отварянето на ресторантите, ще прибегнем до ново затягане“. Това заяви в предаването „120 минути“ главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев.

По повод честванията на 3 март той обясни, че до Националния оперативен щаб е стигнала информация, че ще се съберат между 3 и 5 хил. души на Шипка. „Няма как при толкова хора да се спазват мерките, дори и на открито. Не посягаме на ритуала, нека се вдигне знамето, но не и да има масови събирания“, поясни доц. Кунчев.

По отношение на ваксините и зелените коридори той обясни, че винаги има риск да чакаш на опашка и да не се имунизираш. Коридорите ще започнат да функционират нормално, когато има достатъчно ваксини. „Открихме коридорите, защото хора от фазите не откликват, а такива, които не са във фазите и искат да се имунизират – не могат“, обясни той и допълни, че в момента тези коридори дават шанс за ваксинация, ако има отворен флакон, но няма желаещи, които да получат дозите от него.

По повод сертификата за преболедували той заяви, че такъв ще има, независимо че на някого му се струва дискриминационен. Този сертификат щял да улесни преболедувалите и ваксинираните. Всички останали ще трябва да спазват мерките.

Още

Официално: Зелените коридори се възстановяват от днес

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Очаквате ли предсрочни парламентарни избори скоро?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...