Quantcast
Новини Пловдив » Важно » Как Христо Проданов и Костадин Калчев спасиха 14 деца в Балкана
Важно Истории Маршрути Посоки

Как Христо Проданов и Костадин Калчев спасиха 14 деца в Балкана

Христо Проданов и Костадин Калчев
Христо Проданов и Костадин Калчев
  • Алпинистът Калчев цяла нощ се бори за живота на припаднало от студ момче, подслонява го в кошарите докато дойдат от ПСС
  • Христо Проданов отвежда живи и здрави другата част от групата до най-близката хижа

 

Доц. Сандю Бешев

Доц. Сандю БЕШЕВ, специално за Plovdiv-press.bg

Историята, за която искам да ви разкажа е от преди 60 години, но тя е толкова актуална, колкото бе и по онова далечно време. Актуална е и сега, защото като, че ли мнозина от любителите на планината все още допускат подобни грешки, които често стигат и до фатален край. Съвсем близки до нас са и първите дни на 2021 г. в района на първенеца на Стара планина вр. Ботев и не само там. Тази случка трябва да се припомня, защото оказва се, че човешката памет е къса.

За тази и други подобни случки трябва да се пише отвреме навреме. За да ни напомня, че планината, която толкова много обичаме ни дарява с много емоции, радости и наслада, когато стъпили на някой връх се наслаждаваме на прекрасните панорами, които се откриват пред погледите ни. Но планината е безмилостна, когато сме забравили или подценили опасностите, които тя крие особено в зимните дни. А и не само тогава.

Топлодарителите Проданов и Калчев, които даряват живот

И двамата герои в тази случка вече не са между нас. Костадин Калчев  (тогава 22 г.), който по онова време е служител в системата на БТС, вече е покойник, а Христо Проданов, който все още е 18-годишен ученик, остана завинаги по склоновете на своята голяма мечта Еверест. Тази случка навярно е послужила като добър атестат за Калчев, защото от 1964 до 1973 г. той оглавява пловдивската Планинска спасителна служба.

Христо Проданов още като ученик
Христо Проданов още като ученик

Годината е 1961-ва, а денят 5 ноември. Време на границата между края на есента и началото на зимата. Двамата алпинисти не един път са били по тези места и сега отново вървят към своята цел. Преди десетина дни те са започнали премиерен маршрут по скалите над хижа  „Рай” и сега отново се връщат, за да го довършат.  Малко преди хижата виждат че над връх Ботев облаците се сгъстяват. Знаейки добре капризите на Балкана и най-вече в района на върха те бързат да изпреварят очакваната буря. Пред хижата заварват група от 14 пионери с 4-ма учители-ръководители от Пазарджик, които се суетят от неочакваната реакция на хижаря.

Костадин Калчев после дълги години ръководи ПСС Пловдив
Костадин Калчев после дълги години ръководи ПСС Пловдив

„Хижата е в ремонт и не приема гости”, категоричен е хижарят Александър Лефтеров. Навън времето бързо се влошава, а и денят преваля. От студа дъждът преминава в ледени снежинки, които се набиват в детските лица. Калчев и Проданов настойчиво молят хижаря да пусне децата, за които все ще се намери място, та дори и на столове  да прекарат нощта.  Хижарят е непреклонен. Посочва пътеката за хижа „Васил Левски”, отстояща на не по-малко от 4 часа и демонстративно се прибира на топло. Децата и учителите им, без да знаят пътя, поемат в указаната им посока. А когато настъпващата тъмнина скрива детската колона, в гърдите на двамата алпинисти се надига тревога. Споглеждат се взаимно и без да си кажат нито дума затичват след прокудените дечица.

„Ами ако загубят пътя и бурята ги настигне на открито”?… След час двамата настигат групата точно на най-ветровитото място, на Равни чал. Мокри и изморени те едва се движат. Преценявайки състоянието на групата алпинистите предлагат на ръководителите да се отбият в близкия краварник и там да се прекара ноща, а в утрешния ден времето ще покаже накъде – към хижа „Васил Левски” или по обратния път. Ръководителите категорично отказват и продължават напред. Неуспели да ги убедят, Калчев и Проданов продължават с тях, уверени в това, че пионерчетата ще имат нужда от помощта им.

В тъмнината бурята бушува, пада и мъгла. Силният вятър поваля по-малките дечица. Калчев отново настоява да се остане в близките кошари. И този път следва категоричният отказ на ръководителите. Мъглата става все по-гъста и децата не се виждат едно с друго. Плачат и едва се движат. Учителите  се объркват и изпадат в паника. Децата припадат едно след друго. Спасителите притичват ту към едно ту към друго. Разтриват ги, притискат ги към телата си, за да им дадат от своята топлина. Цели 9 часа Калчев и Проданов се борят за живота на крехките ученици. Въпреки всички усилия едно от децата не издържа. Загубва съзнание и припада. Калчев поема на ръце детето и бърза към хижата. След час разбира, че спасението на детето не е в хижата, а в близката мандра. В  нея той остава с Николайчо (така се казва детето), а Христо поел отговорността върху плещите си продължава с тези, които все още могат да се движат. Достига хижата и там уведомява дежурните планински спасители  (мобилни телефони тогава все още нямаме) за това, че Калчев се бори за живота на едно от децата в близката мандра.

Останал сам с бедстващото дете Калчев съблича якето си, загръща вкоченясалото телце. Разтрива ръцете, краката, гърдите, прави му изкуствено дишане, но детето не идва в съзнание. Така в непосилната битка за спасяване на един детски живот го заварват спасителите. С носената от тях носилка и със запазени сили спасителите бързо достигат хижата, където по щастлива случайност има и лекари. Въпреки тяхната професионална намеса животът на детето e все още в опасност. Налага се бързото слизане до болницата в Левскиград  (б.а.- така тогава се казваше гр. Карлово). В болнична обстановка детето е спасено.

Изминали са вече 60 години от кошмарните 5 и 6 ноември 1961 г., но 14-те ученици и техните 4-ма учители никога няма да забравят големия урок, който двамата алпинисти им изнасят не в класната стая, а в суровите условия на планината. За съжаление това, за което ви разказах в различни ситуации продължава по нашите планини и в днешни дни. И ако се върнах цели 60 години назад във времето то е единствено за това подобно отношение на хижар, допускане на толкова много грешки от ръководители на подобни мероприятия, да не се повтарят никога.                                        

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Очаквате ли предсрочни парламентарни избори скоро?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...