Quantcast
Новини Пловдив » Важно » Медиана: 4 партии влизат в парламента, 51% искат управление без ГЕРБ
България Важно

Медиана: 4 партии влизат в парламента, 51% искат управление без ГЕРБ

архив
Гласуване, архив

Откриването на ваксина срещу коронавируса  и старта на ваксинацията у нас значително е повишила оптимизма в българското общество. Това обаче не се е отразило съществено на оценките за правителството. Те продължават да бъдат подчертано отрицателни. Средната оценка на правителството (по шестобалната система) е среден – 3.26, показва проучване на социологическата агенция „Медиана“.

Неудовлетвореността от управлението провокира и силното желание за промяна във властта. За продължаване на управлението на ГЕРБ (под една или друга форма) са 21% от избирателите. За ново управление, без участието на ГЕРБ, са 51%.

Към момента (месец преди изборите) ГЕРБ увеличава дистанцията с основния си политически опонент и води с 3.3% пред БСП. Засега само четири партии могат да бъдат сигурни, че ще преминат 4-процентовата бариера за влизане в парламента – ГЕРБ, БСП, „Има такъв народ“ и ДПС.

Още четири формации се намират близо до бариерата и имат реални шансове да влязат в следващото Народно събрание – Демократична България; „Изправи се! Мутри вън!“; ВМРО и коалицията НФСБ/Воля. Така следващият парламент може да бъде както четирипартиен, така и съставен от осем партии. Това до голяма степен ще зависи от изборната активност.

Засега декларираната готовност за участие в изборите изглежда изключително висока – 61% заявяват, че твърдо ще гласуват, а 22% се колебаят.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Очаквате ли предсрочни парламентарни избори скоро?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...