Quantcast
Новини Пловдив » България » Политика » БСП няма да подкрепи бюджета на Пловдив за 2021 г.
Община Пловдив Политика

БСП няма да подкрепи бюджета на Пловдив за 2021 г.

Николай Радев
Николай Радев

Ваня ДРАГАНОВА

„Бюджетът е направен както през последните 10 години – без визия за Пловдив, той е хаотичен и без приоритети, затова и  БСП няма да го подкрепи“, заяви председателят на групата на БСП в Общинския съвет Николай Радев. Гласуването на бюджета на Пловдив за т. г. е насрочено за утре.

Радев разкритикува размера на приходите, които градската управа не успява да събере от години и ги прехвърля от бюджет в бюджет. „Десетки милиони  са вече недоборите на Община Пловдив“, каза той. Радев призова кмета Здравко Димитров, който често се оплаква, че Пловдив се задушава в своите граници заради общините „Родопи“ и „Марица“, да поиска компенсации от премиера за услугите като здравеопазване, транспорт и т. н., ползвани от тях  за сметка на пловдивския бюджет.

„Месеците на пандемия доказаха колко необорудвано е общинското здравеопазване“, заяви Николай Радев и нарече идеята точно тази болница да бъде превърната в ковид лечебница „слагаческа пред Бойко Борисов“. „Доказа се, че битката, която водихме на Белодробна болница, е била основателна. В бюджета трябва да има над 2 млн. лв. за ремонт на тази сграда и тя да стане филиал на една от двете общински болници“, каза Радев. Той добави, че в раздела за образование има и добри неща, но трябва да има повече средства за програма за изграждане на сграден фонд на училищата, които учат на двусменен режим. „Няма средства за поливната система, затова и в БСП неслучайно наричаме общинското предприятие  „Градини и паркове“  „Палми и камиончета“, заяви Радев.

„За поредна години общината прехвърля в бюджета един инфраструктурни проекти, които са важни, но не се реализират. Бюджетът е бомбастичен – 418 лн. лв., вероятно заради държавните пари за стадионите на „Ботев“ и „Локомотив“, а  и от кредита, който се планира да бъде изтеглен. Прехвърлянето на 50 милиона в този бюджет от миналогодишния говори единствено, че общината не се справя с програмата си за изграждане на обекти.  Големите проекти  като пробива под Водната палата и „Модър – Царевец“ пак се правят на парче.  Може би най-важният проект е пробивът под Централна гара, но пак не можем да видим какви допълнителни скрити средства ще трябва да даде Община Пловдив по съпътстващата го инфраструктура“, заяви съветникът от БСП Йордан Василев.

Съветниците от БСП разкритикуваха и бюджета в раздела за екология.

 

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Очаквате ли предсрочни парламентарни избори скоро?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...