Quantcast
Новини Пловдив » Важно » Европейската комисия подготвя ваксинациионен „зелен пропуск“ за пътуване
COVID-19 Важно Свят

Европейската комисия подготвя ваксинациионен „зелен пропуск“ за пътуване

Урсула фон дер Лайен
Урсула фон дер Лайен

Европейската комисия ще предложи през март цифров „зелен пропуск“. Документ, ако бъде одобрен от страните членки, ще позволи свободно пътуване през летния туристически сезон. Новината съобщи председателят Урсула фон дер Лайен.

Предвижда се данните да бъдат свързвани към единен номер на всеки гражданин на ЕС и така да се удостоверява дали той е получил ваксина, дали е преболедувал, включително данни от извършени изследвания за новото заболяване, пише БТА.

Пропуските ще служат за улеснение на пътуванията в ЕС, а целта е данните да бъдат въвеждани от националните здравни власти и информационните системи да бъдат свързани.

„Целта е постепенно да позволим безопасно движение в ЕС или чужбина за различни цели – от работа до туризъм“, написа в профила си в „Туитър“ председателят на ЕК.

Новината идва броени дни, след като лидерите на страните от ЕС се споразумяха да се работи в тази посока, но страни като Германия и Франция заявиха, че има още въпроси по тази тема и че при толкова малко ваксинирани тя не е приоритет в момента./ ПловдивПрес

 

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Очаквате ли предсрочни парламентарни избори скоро?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...