Quantcast
Новини Пловдив » Бизнес » Екология » Министерството на енергетиката „забравило“ 70 лв. такса по делото на „Холсим“
Важно Екология Регион Родопи Съд и Прокуратура

Министерството на енергетиката „забравило“ 70 лв. такса по делото на „Холсим“

Кариерите над Белащица бяха спрени след протести.
Кариерите над Белащица бяха спрени след протести.
  • Концесионерът иска удължаване на договора за добива на инертни материали над Белащица

Ваня ДРАГАНОВА

„Холсим Кариерни материали Пловдив“ АД искат срокът на концесията за кариерата над Белащица да бъде удължен. Инвестиционното предложение е с дата 26 февруари 2021 г. и днес е публикувано на сайта на Община „Родопи“. Тази процедура е задължителна по Наредбата за извършване на оценка за въздействието върху околната среда.

Искането на „Холсим“ да продължат да експлоатират кариерата над Белащица идва в момент, в който още няма краен резултат по делото за спиране на дейността ѝ. Двете кариери над Белащица бяха спрени с акт на министъра на енергетиката в края на февруари 2020 г. Последва обжалване и на 12 януари м. г. Пловдивският административен съд се произнесе, че дейността на кариерата на „Холсим“ е прекратена неоснователно, защото екологичните нарушения, с които е мотивирано писмото на Теменужка Петкова, са отстранени или отстраняването им е било в ход към онзи момент. Миналата седмица Теменужка Петкова потвърди в Пловдив, че Министерството на енергетиката обжалва това решение пред ВАС.

Справка на ПловдивПрес обаче показва, че делото във ВАС още не е насрочено, защото в жалбата на енергийното министерство има пропуски

На 24 февруари т. г. ВАС оставя жалбата без движение и дава следните указания: „В 7-дневен срок от получаване на съобщението касационният жалбоподател министър на енергетиката следва: да представи доказателства, че процесуалния представител Нико Терзиев – главен екперт с юридическо образование, има юридическа правоспособност, като представи удостоверението за юридическа правоспособност, или касационната жалба следва да се преподпише от адвокат или юрисконсулт, като се представят доказателства за представителната власт пред Върховен административен съд на лицето, което я е преподписало. Да внесе по сметка на ВАС държавна такса в размер на 70 лв. и представи доказателства за това. Указва на касационния жалбоподател, че при неотстраняване на нередовностите в посочения срок касационната жалба ще бъде оставена без разглеждане, а производството по делото ще бъде прекратено.“

Странно  би било, ако в Министерството на енергетиката не знаят, че за делата се плащат държавни такси, или пък че в съдилищата се изпращат правоспособни юристи.

Още

Министерството на енергетиката обжалва решението на съда за кариерата на „Холсим“ над Белащица
Странна активност на институциите около кариерата на „Холсим“ преди изтичането на договора
Съдът: Концесионният договор на „Холсим“ е спрян без основания

 

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Очаквате ли предсрочни парламентарни избори скоро?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...