Quantcast
Новини Пловдив » Култура » Бюст на Вазов, пазещ подписа му, в новата галерия в Стария Пловдив
Галерии Култура Пловдив

Бюст на Вазов, пазещ подписа му, в новата галерия в Стария Пловдив

Бюстовете на Вазов и на скулптора Андрей Николов
  • Творби на Андрей Николов, Иван Милев, Златю Бояджиев, представящи ги в непозната светлина, са част от колекцията на Димитър Георгиев
  • Сред перлите в колекцията е масло на Кристо от младите му години

Бюст на Иван Вазов на големия български скулптор Андрей Николов, който пази подписите и на двамата, е един от шедьоврите в най-новата музейна галерия на Пловдив, която се намира в Стария град в сградата, известна като Къщата на д-р Рашко Петров на ул. „Съборна“ № 23. В нея колекционерът Димитър Георгиев показва творбите, които е събирал в продължение на 30 години. В галерията са подредени над 300 творби – живопис и скулптура. Сред тях присъстват малко известни значими творби на Златю Бояджиев, които го представят в светлина, различна от познатата. Неговите пътувания по света са намерили място в изключителни пейзажи от Москва и Венеция, които са част от колекцията на Димитър Георгиев. Тази колекция показва и Иван Мърквичка като портретист, а Ярослав Вешин – като художник на ловни сцени. Иван Милев присъства в нея със своя рисунка на сценичен театрален костюм, което също е непозната страна от неговото творчество. В това отношение колекцията не ограничава даден художник в основните му проявления на работа, но успява да хвърли поглед и върху други теми и вълнения на творческия дух. Изброяването на имена винаги носи риска някой да бъде пропуснат от плеядата автори, но няма как да не бъдат споменати Давид Перец, Жорж Папазов, Борис Георгиев, Борис Михайлов, Димитър Гюдженов.

Колекционерът Димитър Георгиев

Концептуално творбите са подредени в няколко жанра. „Ние се постарахме да покажем не толкова в хронология развитието на изкуството, колкото тематиката и жанра на тяхното представяне. Това, смятам, е сполучлив подход, тъй като ясно показва таланта на творците и техните визии, но с друг прочит чрез една споделена документалистика от творби, заслуга на колекционера Димитър Георгиев“, обясни артмениджърът на галерия „Димитър Георгиев“ – Пловдив, проф. д-р Емилия Константинова. „Едва ли купувайки първата си картина –„Натюрморт“ от Юрий Буков, преди повече от 30 години, съм мислил и мечтал, че един ден ще създам такава колекция, която има и „собствен дом“. Колекция, на която ще могат да се радват почитателите на изобразителното изкуство. Колекционерството е не само тиха, а и явна лудост за едни, мания за други, но мисля си, че е и наш дълг към следващите поколения да издирваме, реставрираме и опазваме това безценно изкуство, с което да се гордеем всички ние“, сподели колекционерът Димитър Георгиев.

Димитър Георгиев и проф. Емилия Константинова са убедени, че експозицията ще предизвика интерес и задоволство, както у не толкова пристрастената към пластичните изкуства аудитория, така и успециалистите и теоретиците на българското изобразително изкуство. Тя ще бъде отворена за посетители на 4 март 2021 г.

Артмениджърът на новата галерия проф. Емилия Константинова
"Портрет" на Христо Явашев-Кристо е сред перлите в музея на Димитър Георгиев. Платното е масло върху картон и е работа от студентските години на големия скулптор.
„Портрет“ на Христо Явашев-Кристо е сред перлите в музея на Димитър Георгиев. Платното е масло върху картон и е работа от студентските години на големия скулптор.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Очаквате ли предсрочни парламентарни избори скоро?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...