Новини от Пловдив » Здраве » В УМБАЛ „Свети Георги” заработи първият извънстоличен мамологичен център BreastUnit
Здраве Пловдив

В УМБАЛ „Свети Георги” заработи първият извънстоличен мамологичен център BreastUnit

УМБАЛ "Свети Георги"
УМБАЛ "Свети Георги"

Мултидисциплинарен център за диагностика и лечение на заболявания на гърдата – BreastUnit, открива УМБАЛ „Свети Георги”. Центърът е първият в Пловдив и четвърти в страната, останалите три са в София.

В него ще се извършва скрининг, диагноза и лечение на карцином на гърдата и доброкачествени заболявания. BreastUnit разполага с модерен мамограф, ехограф и ЯМР.

Ръководител на новото звено е доц. д-р Ваня Узунова, д.м., в него ще работят още хирург, пластичен хирург, рентгенолог, лъчетерапевт, онколог, психолог и две медицински сестри, преминали обучение за лечение на рака на гърдата.

Прегледите ще се провеждат от 12:00 до 14:00 часа от понеделник до четвъртък на 11-и етаж на Хирургичния блок на УМБАЛ „Свети Георги” във Втора клиника по хирургия от доц. д-р Ваня Узунова.

Мамографски и ехографски изследвания, след предварителен клиничен преглед, ще се извършват от 13:30 до 15:30 часа в Отделението по Образна диагностика в същата сграда на 1-ви етаж от д-р Даниела Манолова.

Оперативните интервенции ще бъдат във Втора клиника по хирургия, която разполага и с апарат и за интраоперативна лъчетарепия.

Предоперативно се извършва диагноза – клиничен преглед, мамография, ехография, ЯМР (при показания), ТАБ, соre biopsy. Следоперативно хистологично се извършва изследване от патологоанатом на туморната формация и лимфните възли, акто и имунохистохимично изследване – Pr-, Er-, Her- рецептори. Според стадия на заболяването се провежда предоператиивна или следоперативна лъчетерапия, както и химиотерапия.

Мамологичният център на УМБАЛ „Свети Георги” е със статут на Асоцииран член на международна мрежа от центрове, посветени на диагностиката и лечението на рака на млечната жлеза – Breast Centres Network, проект на European School of Oncology. Дейността му е консултантска, диагностична и лечебна и обхваща широк кръг от пациенти от  пловдивска област и страната.

На територията на Европейския съюз функционират 175 такива центрове. Карциномът на млечната жлеза от много години е приоритет за Европейския съюз, чийто парламент (ЕП) издава две резолюции – първата през 2003 г., а втората през 2006 г., относно важността на
програмите за скрининг.

Резолюцията от 2003 г. утвърждава скрининга, терапията и проследяванете във всички страни – членки на ЕС, с цел намаляване смъртността от заболяването и уеднаквяване на стандарта в отделните държави в ЕС. През м. октомври 2006 г. ЕП приема втора резолюция за разширена Европа, в която страните – членки на ЕС да осигурят съществуването на мултидисциплинарни мамологични центрове на национална територия, в съответствие с европейските директиви.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

PIMK BUILD
БРАДЪРС СЕКЮРИТИ ГРУП
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Да се премести ли Альоша от Хълма на освободителите?

  • Не, Альоша е паметник на загиналите войни във Втората световна война 55%
  • Да, паметникът е тотем на една окупационна армия 24%
  • Това е палиативен проблем, Пловдив има много по-важни проблеми за решаване 13%
  • Въпросът трябва да се постави на широко обсъждане и референдум 8%
  • Не ме интересува 1%

Начална дата: 25.01.2024 @ 18:33 | Крайна дата: 26.02.2024 @ 8:29

Зареждане ... Зареждане ...