Quantcast
Новини Пловдив » Бизнес » Екология » Каназирева: Няма проблем с таксата по делото за кариерата на „Холсим“
Екология Регион Родопи

Каназирева: Няма проблем с таксата по делото за кариерата на „Холсим“

Кариерите над Белащица бяха спрени след протести.
Кариерите над Белащица бяха спрени след протести.

„Фирма „Холсим“ има нормативно установено право да иска удължаване, а друг е въпросът дали ще се допусне. Все пак живеем в правова държава. Вярвам, че всички институции ще реагират така, че това да не се случи, тъй като има много предпоставки и общественият интерес ще бъде максимално защитен. Удължаването още дори не е стартирало. Ще се изискват тепърва документи, за да може да се прецени дали ще бъде извършвана оценка за въздействие върху околната среда“, заяви областният управител Дани Каназирева за поисканото от „Холсим кариерни материали Пловдив“ удължаване на срока на концесията за кариерата над Белащица.

„От областна управа, освен че ще искаме задължително процедура по ОВОС, но и категорично ще изразим и депозираме отрицателно становище за удължаване. Освен това до 2 месеца очакваме вече да имаме изготвени проекти за санитарно охранителни зони около водоизточниците в Белащица. Според главен експерт инж. Митко Стойчев от моя екип, кариерните площи ще попаднат в поясите 2 и 3, което прави самата кариерна дейност недопустима. А относно по-ранното заявено от „Холсим“ искане за разширяване на площта на  концесията,хората изобщо не трябва да имат притеснения, тъй като към настоящия момент срокът за представяне на доклад по ОВОС, поискан от концесионера, вече е изтекъл на 27.02.2021г. и следва процедурата да бъде прекратена.

А относно съдебното дело и дали Министерство на енергетиката  е заплатило такса, днес сутринта разговарях с министър Теменужка Петкова, която заяви, че  такъв проблем  няма. Делото вече не е относимо към проблема, защото към настоящия момент концесионният договор на „Холсим“  е изтекъл и изходът на делото няма значение. Още веднъж заявявам пълната си подкрепа, както и на екипа от Областна управа към  жителите на засегнатите населени места, както съм го правила в последната година и половина“, казва още Каназирева.

Още

Министерството на енергетиката „забравило“ 70 лв. такса по делото на „Холсим“

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Очаквате ли предсрочни парламентарни избори скоро?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...