Quantcast
Новини Пловдив » Важно » Мария Вълканова: Възраждаме Паметника на трите поколения в Перущица
Важно Интервю Мнения Перущица Регион

Мария Вълканова: Възраждаме Паметника на трите поколения в Перущица

  • До месец ще имаме избран изпълнител за ремонта на пл. „27-и Априлий“, инвестицията е в размер 733 570 лв. с ДДС
  • За 2021 приоритет са ни ремонт на 10 улици и пречиствателна станция
  • Работим по проекти както за младите, така и за възрастните хора в общината, казва кметицата

Кметът на Община Перущица Мария Витанова-Вълканова е работила 11 години в администрацията. Там започва да се занимава с проекти и основно с нейна помощ по проект е създадена Местната инициативна група „Тракийско-Родопска яка“. Около година е и нейн изпълнителен директор. Преди да седне на кметския стол в Перущица Вълканова е зам.-кмет в Стамболийски. През 2017 г. тя беше кандидат за депутат в листата на ГЕРБ в областта, а междувременно беше избрана и за общински ръководител на структурата на ГЕРБ в Перущица, откъдето беше издигната кандидатурата й за кмет през 2019 г.

Интервю на Мария МОРУНОВА


-Приехте бюджета на Перущица, каква финансова рамка ще имате и кои са основните проекти пред вас тази година?

-Около 6-7 млн. лв. е рамката, с която ще разполагаме. Макар и малък с този бюджет ще направим доста неща.

Ще ремонтираме пл. „27-и Априлий“, за този проект обаче Министерският съвет отпуска целеви средства в размер 733 570 лв. с ДДС. Ремонтът беше много належащ и хората държат да се случи. Това обновяване ще се отрази на туризма, а и не само. Може би това е един от най-важните ни проекти за тази година. В момента провеждаме обществена поръчка, има 8 оферти. До месец може би ще имаме и избран изпълнител.

Планирали сме да изградим един пенсионерски клуб. Имаме такъв, но до него се стига по стълби, което за възрастните хора или тези с увреждания е доста сложно. Освен това е в окаяно състояние. Затова планираме изграждането на нов, за него сме заложили 70 хил. лв. Клубът ще е до Туристическия информационен център.

В бюджета сме отделили средства за пенсионерите, но сме помислили много за младите хора. Ще направим фитнес зала и зала за силови спортове. Тя ще е в общинска сграда, дори й е сменена дограмата, което означава, че няма да са необходими много средства за ремонт. Заложили сме 70 хил. лв.

Това е едно от нещата, с които да задържим младите хора тук. И едно от предизборните ми обещания. Имаме голяма спортна зала, но там няма фитнес, няма и зала за силови спортове. Миналата година ремонтирахме покрива на спортната зала, дадохме я под наем. Тя е близо до новата зала, която ще направим.

Спортната зала в Перущица

-А за инфраструктура? Какво се планира?

-Ще асфалтираме ул. „3 март“. През миналата година ВиК положиха тръби и смениха водопроводната мрежа. Наш ангажимент беше да положим настилката. Сега сме заложили цялостно асфалтиране. Улицата е около 600 метра, отива към част от предприятията на Перущица и не е маловажна.

Ул. "3 март" ще бъде ремонтирана
Ул. „3 март“ ще бъде ремонтирана

Ул. „Марица“ също е в приоритетите ни. По нея няма канализация. Така че пак ще направим проект с ВиК, но този път ще искаме те да осигурят материалите, и ние с обществена поръчка ще изберем изпълнител.

Голям проект за нас е преасфалтирането на 10 улици с обща дължина 3 км. Средства ще се осигурят по програмата „Развитие на селските райони“. Там имам уверението, че проекти с минимум 23 точки ще получат финансиране, а нашият проект е с 25 точки.

Миналата година кандидатствахме пред Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС) за почти 5 млн. лв. за изграждането на пречиствателна станция за отпадни води. Това също е голям проект за нас, не знаем колко ще получим. Освен изграждането на станцията се планира и довеждащ колектор, както и водопровод до самата станция. Хубавото е, че проектът ще даде възможност за търсене на финансиране и за канализация, разбира се външно.

-Имате проект за екокът в Перущица. Къде ще се намира и как се движи реализацията му?

-Ще кандидатстваме с този проект за финансиране пред Местната инициативна група „Перущица-Родопи“. Готов е проектът. Реално кътът ще бъде изграден в местност Орехите, която всеки помни от едно време, защото беше място за пикник. На мен ми се иска да възстановим тази традиция. Ще направим беседки с барбекю, сцена, тенис маса. Ще осигурим място за отдих и туризъм.

-Перущица е туристическа община, в тази сфера на какво залагате?

-Реално всичко, което влагаме за инфраструктура, се отразява на туризма. Заложили сме и пари за реклама. Искаме да направим няколко клипчета, рекламни брошури, поддържане на екопътеки. Скоро приехме една общинска програма за туризъм, която към момемта е само това, което искаме да се случи. Но имаме готовност с проекти.

Така например имаме готов проект за Паметника на трите поколения. Паметникът е открит 1976 г. и оттогава не е ремонтиран, не е поддържан. Ще търсим финансиране за него, трябват ни около 700 хил. лв., с които не само паметникът да се обнови, но и улицата, по която се стига до него.

Има възможност пред Министерство на културата да се кандидатства, но ще го сторим за вертикална планировка на пространството около Дановото училище, което е паметник с национално значение. Паметникът на трите поколения не е такъв и ще търсим други варианти.

-Направихте анкета как хората искат да бъде отбелязан празникът на Перущица – 9 май. Какви нагласи се оформят?

-Проектът за площада е много важен за хората. От анкетата се вижда, че предпочитат 9 май да се направи на Паметника на трите поколения, но да не се забавя ремонтът на площада.

-Предстоят избори, как се движите с организацията им?

-Основният страх беше, че няма да има достатъчно хора за СИК-овете, наплашени заради пандемията. Тези страхове не се сбъднаха. По-трудно е заради ковид, това поставя повече проблеми за решаване пред общинската администрация, но ще се справим.

-Имате ли затруднения с ваксинацията?

-Не, организационно всичко е наред. /ПловдивПрес

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Очаквате ли предсрочни парламентарни избори скоро?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...