Quantcast
Новини Пловдив » Важно » Митрополит Николай: Националистичните лозунги правят родолюбието жалка карикатура
Важно Градът Общество Празникът

Митрополит Николай: Националистичните лозунги правят родолюбието жалка карикатура

Молебенът за 3 март
Молебенът за 3 март

„Парвенюта и прагматици се подсмиват на всякакви сантименти. Отделни личности издигат с фанатичен плам националистични лозунги и с това правят родолюбието жалка карикатура. Къде да намерим чист извор на родолюбие? Да се обърнем към църквата! Да, но днес и тя е разпъната на кръст. Мнозинството българи като чи ле са забравили, че църквата е майка, а не слугиня на националното съзнание, и охотно обслужват националистични и дори шовинистични интереси и изолират църквата от живота.“ Това казва в словото си за 3 март пловдивският митрополит Николай, който не присъства на молебена в църквата „Св. Богородица“ и думите му прочете епископ Арсений.

„Остава ни изтъняващата, почти незрима днес нишка на духовната връзка с предците ни, с тяхната Христова вярна и с тяхното родолюбие. Пазителка на тази връзка е призвана да бъде църквата, т.е. носители на тази приемственост сме призвани да бъдем ние с вас. Призвани сме да се учим на христолюбие и родолюбие и да учим на тях и децата си“, се казва още в словото. Митрополит Николай атакува „подмятанията в най-новите учебници по история, че не е имало османско робство, а владичество“.

„Ако нашата православна вяра е истинска, ние ще бъдем чада на църквата и на нашето отчество в дух и истина, а не  привидно и само с думи“, е написал още митрополит Николай.

 

 

Още

Започна тържественият молебен за 3 март

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Очаквате ли предсрочни парламентарни избори скоро?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...