Quantcast
Новини Пловдив » Свят » Орбан оттегли партията си „Фидес“ от групата на ЕНП в европарламента
Свят

Орбан оттегли партията си „Фидес“ от групата на ЕНП в европарламента

Виктор Орбан
Виктор Орбан

Дясната партия „Фидес“ на унгарския премиер Виктор Орбан обяви, че се оттегля от най-голямата парламентарна група в Европейския парламент, Европейската народна партия (ЕНП), предаде ДПА.
Съобщението дойде в сряда, след като ЕНП промени вътрешните си правила, за да може цели партии, а не само отделни евродепутати, да бъдат изключвани от фракцията. Общо 148 евродепутати подкрепиха промените, 28 бяха „против“.

Веднага след това Орбан информира писмено лидера на групата на ЕНП в европарламента Манфред Вебер, че „Фидес“ се оттегля от групата.
Той окачестви гласуваните промени като „явно враждебно действие срещу „Фидес“ и нашите избиратели“. Разочароващо е, че докато Европа се бори с пандемията, ЕНП се занимава с ограничаване на правата на собствените си представители, заявява Орбан и допълва: „Това е антидемократично, несправедливо и неприемливо“.

Преди това официални представители и евродепутати коментираха, че след като новите правила влязат в сила, групата на ЕНП ще гласува за прекратяване на членството на 11-те представители на „Фидес“ в нея, предаде брюкселският сайт „Политико“.

Към момента един член на „Фидес“ вече е отстранен от групата. Случващото се е кулминация на продължилото години наред напрежение в политическото семейство на ЕНП заради партията на Орбан. Повечето центристки настроени евродепутати подкрепиха обвиненията на европейските институции срещу правителството на Орбан за потъпкване на демокрацията и върховенството на закона. В отговор лидерите на „Фидес“ отхвърлят обвиненията и нападат висшите представители на ЕС и ЕНП.

Партията на Орбан е със замразено членство в Европейската народна партия от март 2019 г., но нейните евродепутати останаха част от групата ѝ в Европейския парламент./ПловдивПрес

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Очаквате ли предсрочни парламентарни избори скоро?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...