Quantcast
Новини Пловдив » Регион » Павел Михайлов: Трети март е символ на една свещена дума – свобода
Регион Родопи

Павел Михайлов: Трети март е символ на една свещена дума – свобода

Община Родопи почете 3 март

Патриотичен дъх обзе Община „Родопи”. Трибагреници се развяват на десетки места във всички населени места от общината. Стотици жители почетоха с цветя празника Трети март.

С тържествена церемония отбелязаха 143 години от Освобождението в селата Цалапица и Марково.

Церемонията в Цалапица се проведе в местността Каламица – лобното място, където се е състояла една от най- големите освободителни битки. Да отдадат почит на десетките загинали бяха кметът Павел Михайлов и заместник-кметът Владимир Маринов. Заедно с кмета на селото Ивайло Данаилов, общински съветници от общински съвет „Родопи” и жители на село Цалапица те се поклониха пред паметта на руските войни. Заупокойна молитва отслужи местният свещеник.

За датата Трети март, историческото значение на Сан-Стефанския мирен договор и необходимостта всяка година да си припомняме историята, разказа в словото си кметът на общината Павел Михайлов. „Днес е Трети март. Преди 143 години на този ден е подписан Сан-Стефанския мирен договор, символ на една свещена дума – свобода. Думата, която са повтаряли поколения българи още от падането под Османско иго на Търновското и Видинското царства. Свободата е водила сърцата и умовете на Раковски и Левски, на поета- революционер Христо Ботев, на Хаджи Димитър и на Караджата. Тези герои са посяли семето на така желаната свобода. И то се превърна в един зрял плод, променил завинаги съзнанието на българския народ”, каза в словото си кметът Павел Михайлов.

Пред мемориала на руските войници в местността Каламица кметът на Община „Родопи” поднесе венец, а десетки почетоха паметта на героите с едноминутно мълчание.

С минута мълчание и химна на България  отбелязаха 143 години от Освобождението и в Марково. Честването започна с панихида, отслужемна в параклис „Вси български светии”. Покрай шпалира от знамена преминаха кметът на общината Павел Михайлов и кметът на Марково Десислава Терзиева, председателят на ОбС ”Родопи” Георги Цанков и представителите на различни институции, за да поднесат почитта си пред паметта на знайните и незнайни герои, жертвали се за свободата на Отечеството.

В знак на признателност пред паметника – костница на загиналите в боевете в село Брестник заместник-кметът Владимир Маринов поднесе венец. “Трети март е денят, в който преди 143 години България възкръсна за нов живот. След 5 века робство свещената ни земя постига своето Освобождение. Почитаме паметта на падналите и славим подвига на победителите. На 3 март започва нашето Възраждане, за да мине през Съединението на отечеството ни и сега да градим една нова, свободна България”, написа в поздравително слово Владимир Маринов.

За шеста поредна година по повод националния празник на България в Цалапица организират и флашмоб под надслов „Пробуждане с хоро”. Началото на мащабната патриотична проява беше дадено с пукот на пушки, а многоредовото хоро поведе Павел Михайлов.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Какво мислите за изнесените в протокола от проверката на НЗОК констатации:

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...