Quantcast
Новини Пловдив » Култура » Празникът » Пловдив чества 143 години от Освобождението
Общество Пловдив Празникът

Пловдив чества 143 години от Освобождението

Кулминацията на тържествата ще е на Хълма на освободителите.
Кулминацията на тържествата ще е на Хълма на освободителите.

С молебен в катедралния храм „Света Богородица”, отслужен от пловдивския митрополит Николай, тържествено честване пред паметника на Руските освободители на Бунарджика и панихида за загиналите за свободата на България герои на паметника на опълченците на Централни гробища в Пловдив ще бъде отбелязана 143-ата годишнина от Освобождението от османско владичество и Национален празник на България – 3 март. Официалното слово ще бъде произнесено от Здравко Димитров – кмет на Община Пловдив, водещ ще е рецитаторът Христо Христов.

В церемонията по полагане на венци и цветя ще вземат участие представителен взвод, венценосци,  военен духов оркестър, членове на комитет „Родолюбие“, които преди началото на тържественото честване отново ще поведат пловдивчани в „Поход на свободата“ – шествие до върха на Бунарджика, предвождано от копия от знамената на българското опълчение. Вечерта на пл. „Централен“ ще се състои тържествена заря-проверка с участието на военни формирования от гарнизон Пловдив. Официалното слово ще бъде произнесено от генерал- майор Явор Матеев, командир на Съвместното командване на специалните операции на Българската армия. Диктор ще е актьорът Симеон Алексиев.

Програмата по часове:

11 ч. – Катедрален храм “Св. Богородица“: Молебен, отслужен от Н. В. Пр. Пловдивския Митрополит Николай

12 ч. – Паметник на руските освободители – Бунарджика: Тържествено отбелязване на 143-ата годишнина от Освобождението на България. Официално слово Здравко Димитров – кмет на Пловдив, водещ – Христо Христов. Церемония по полагане на венци и цветя, с участието на представителен взвод, венценосци и военен духов оркестър.

13,30 ч. – Паметник на опълченците – траурен парк “Централен“ (бул.“Княгиня Мария Луиза “ №73): Панихида за загиналите български опълченци. Полагане на венци и цветя, с участието на представителен взвод, военен духов оркестър 18,30 ч. – пл. „Централен“: Тържествена проверка-заря по повод Националния празник на Република България – 3 март, с участието на военни формирования от гарнизон Пловдив.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Очаквате ли предсрочни парламентарни избори скоро?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...