Quantcast
Новини Пловдив » Важно » Славчо Атанасов: Честит 3 март! Поклон пред онези 6000 опълченци на Шипка
Важно Мнения

Славчо Атанасов: Честит 3 март! Поклон пред онези 6000 опълченци на Шипка

Славчо Атанасов
Славчо Атанасов

Славчо АТАНАСОВ, народен представител

Много и различни думи се казват за националния ни празник. Мненията са остри и взаимно се изключват. Но ние, българите, сме такива, умеем силно да любим и мразим. Често сме разделени. Освен в едно. Винаги и над всичко ние поставяме любовта към отечеството и неговата свобода.
Защото тази свобода не ни е дадена даром. Ние сме я извоювали с цената на българската кръв. Освободителната война предизвиква полярни оценки, от крайно отрицание, до бурни възхвали. Но когато погледнем безпристрастно, виждаме, че каквито и да са били целите на тогавашната руска имперска политика, по българските полета и планини са оставили костите си руските войници. А те едва ли са дошли тук, за да дадат живота си за някаква политическа доктрина.
Боевете на Шипка са решаващи за хода на войната. Съотношението на силите не е било в наша полза. На върха е имало 6 000 български опълченци и 2 500 руски войници, оцелели от тежкото сражение при Стара Загора, която турците напълно опожаряват. Срещу тях се изправя 35 000-та елитна армия на Сюлейман паша, основно съставена от сурови, фанатични, свирепи и професионално обучени албанци. Самият той французин, Сюлейман е предвождал най-добрата армия, която Османската империя е имала тогава.

Стратегическият план за военните действия е бил изработен от английските военни съветници на султана. Целта е била пробив през Шипка, навлизане във вътрешноста и обединяване на двете турски армии на Сюлейман и Осман паша при Плевен, където съсредоточените руски войски да бъдат ударени в тила и изтласкани отвъд Дунава. Планът е бил изключително прецизен и английските съветници добре са видели слабостите на разположението на руската войска в момента.

Битката при Шипка е била ключова и пробивът на практика е трябвало да обърне хода на войната изцяло в полза на Османската империя

Само че военните съветници на султана не са взели предвид решимостта, отдадеността и безграничната любов към Отечеството на онези 6 000 опълченци, които вече са направили своя избор – Свобода или смърт. Заедно с онези 2500 руски войници, те проявяват невиждан героизъм и спират многократно превъзхождащата ги елитна турска армия. Затова Шипка е епопея и там се изковава българската свобода. Българският дух остава безсмъртен на този връх.
По тази причина казвам, че нашата свобода не ни е подарък. Ние сме я извоювали с кръвта и героизма си. За нея дадоха живота си и хиляди руски, фински, румънски, украински войници, които загиваха и по полетата на Мала Азия. Те оставиха костите си тук, не английските, не немските или френските войници. Защото Бисмарк казва: “Няма да жертвам костите на нито един померански гренадир, за да защитавам интересите на тези конекрадци.“ Да, имал е предвид нас, българите, а германската армия е била най-силната в света тогава.
Ние обаче сме горди, че сме заслужили свободата си не заради чуждото оръжие, а именно с неподражаемия героизъм и величие на българския дух, въплътени в онези 6 000 опълченци, които с цената на всичко удържат Шипка и на практика отварят пътя на българската Свобода. В хода на войната участват над 35 000 български опълченци, множество български чети и хайдути. Това е цяла една армия, равна на Сюлеймановата. Затова винаги трябва да се гордеем, че сме нация, която заслужава и е извоювала свободата си.
И днес йощ Балканът, щом буря зафаща,
спомня тоз ден бурен, шуми и препраща
славата му дивна като някой ек
от урва на урва и от век на век!

 

Още

Опълченецът от Шипка, който надживя своя паметник

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Очаквате ли предсрочни парламентарни избори скоро?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...