Quantcast
Новини Пловдив » Важно » Стотици пловдивчани на Бунарджика. Здравко Димитров: Трети март е съдба! СНИМКИ
Важно Градът Пловдив Политика

Стотици пловдивчани на Бунарджика. Здравко Димитров: Трети март е съдба! СНИМКИ

Здравко Димитров произнесе официално слово

Галина ГЕОРГИЕВА

„Трети март не е само Национален празник, а съдба. Поклон пред загиналите за свободата на Отечеството! Да живее България!“ С тези думи кметът на Пловдив Здравко Димитров честити празника на стотици жители и гости на града, дошли на Бунарджика. Пред паметника на Руските освободители се събраха много млади хора и семейства с малки деца, които отдадоха почит пред героите, дали живота си за свободата на България. Час преди официалната церемония членове на комитет „Родолюбие“, облечени в униформи на опълченци, поведоха шествие под надслов „Поход на свободата“ до паметника. В него се включиха десетки доброволци, които развяваха български знамена.

„В историята на всеки народ има паметни дати и събития, изстрадани, заплатени със скъпи жертви. За нас, българите, това е Трети март.  Денят, в който се поставя началото на новото летоброене на българската държава. 3 март 1878 година е денят на възкресението на българския народ след 500 години на политическо и духовно робство. Цели 5 века свободата е мечта и надежда“, каза в официалното си слово кметът на Пловдив Здравко Димитров.

Той обяви, че пловдивчани са горди, че още през 1881 година е открит  паметника на Руските освободители, който е първи в България. „Вече повече от 140 години идваме тук, за да се поклоним пред подвига на героите, отдали живота си за нашата свобода. Руските войни наричаме освободители, достойни за вечна признателност. За нас, българите, Трети март е и ден на преклонение пред подвига на нашите храбри предци, защото Освободителната война е естествен завършек на националната ни революция. Ние последни посягаме към свободата, но не заради робска психика, а защото българите са най-близо до сърцето на империята“, каза още градоначалникът.

Той допълни, че свободата не идва даром, а е заплатена е с кръвта на най-достойните. „Подписаният преди 143 години на 3 март 1878 година предварителен мирен договор слага край на войната. За поколения българи идеалът на Санстефанска България е нашата истинска доктрина за национално обединение. Трети март е паметна дата и идеал, който ни е водил и трябва да ни води към бъдещето. Той не е минало , а кауза, която съответства на мисленето на всеки народ с достойнство. Трети март е наш Национален празник, закодирал в себе си пътя на България. Ден, призван да сплотява нацията като велик символ на Освобождението. И днес се намираме на кръстопътя на Европа, където съдбовно се преплитат интерестие на великите сили, но 3 март е упование във вярата, че отново можем да управляваме своята съдба като част от европейското семейство. Трети март не е само Национален пазник, а съдба. Поклон пред загиналите за свободата на Отечеството! Да живее България!““, завърши Здравко Димитров.

На Бунарджика да почетат паметната дата дойдоха областният управител Дани Каназирева , председателят на Общинския съвет Александър Държиков,  председателят на БСП  Корнелия Нинова, депутатити, общински съветници и политици. Официалните тържества завършиха с полагане на венци и цветя. От комитет „Родолюбие“ положиха 5-метров венец, изпработен специално за този ден.

Членовете на комитет „Родолюбие“

Довечера на пл. „Централен“ ще се състои тържествена проверка – заря, с участието на военни формирования от гарнизон Пловдив. Официалното слово ще бъде произнесено от генерал – майор Явор Матеев – командир на „Съвместното командване на специалните операции“ на Българската армия./ПловдивПрес

Още новини по темата

Стотици хора на Паметника на освободителите

Започна тържественият молебен за 3 март

Пловдивчани се събират за Похода на свободата

 

 

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Очаквате ли предсрочни парламентарни избори скоро?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...