Quantcast
Новини Пловдив » България » Доц. Ангел Кунчев: Дали ще стигнем върховете на Чехия, зависи от всеки един
COVID-19 България Важно Здраве

Доц. Ангел Кунчев: Дали ще стигнем върховете на Чехия, зависи от всеки един

Доц. Ангел Кунчев
Доц. Ангел Кунчев

България е на 18-о място в ЕС и на 5-о на Балканите по заболели от коронавирус. В момента най-голяма е заболеваемостта в Чехия. Ако имахме нейната заболеваемост, днес трябваше да имаме 12 015 нови случая. Възможно ли е това да се случи? Да, абсолютно! Дали ще достигнем такива върхове в третата вълна зависи изцяло от всеки един от нас. Това заяви главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев на традиционния брифинг на НОЩ този четвъртък.

По думите му има голяма разлика между заболеваемостта в отделните региони. В Кюстендил е най-висока, а в Търговище най-ниска. Доц. Кунчев приветства решението на болницата в Бургас да отмени плановите операции. Според него това ще даде възможност за приемане на повече хора.“ Бих препоръчал на щабовете в Кюстендил, Враца, Плевен и София-град също да обмислят подобно действие. Не е задължително да важи за всички лечебни заведения в дадените градове, а само за най-натоварените“, каза доц. Кунчев.

Той беше категоричен, че 14-дневната заболеваемост върви нагоре. Като причина изтъкна британския вариант на вируса. Опасения има обаче и за другите варианти на COVID-19. „ След британския вариант идва бразилският, има неприятни съобщения за нигерийски щам. Ако знаем и не кажем, ще бъде престъпление към общественото здраве. Не може да се премълчава истината, категоричен е главният държавен здравен инспектор.

„Около 250 000 души са общо ваксинираните в страната, обяви проф. Красимир Гигов. Втора доза от ваксината са получили около 41 000 души. „На 2 март са ваксинирани около 20 000 души, а на 3 март – само 4 300 души поради недостиг на дози. Активно участват и общопрактивуващите лекари, от тях са имунизирани около 45 000. Независимо разделението по фази, в тях участват хора, които са на различна възраст. Системата ни е подготвена да изпълни ваксинационния план в най-кратки срокове”, подчерта той./ПловдивПрес

Още новини по темата

Здравният министър: Британският вариант на вируса циркулира в страната, заболелите се увеличават

1154 заразени и 22 жертви на коронавируса, расте броят на пациентите в болници

 

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Очаквате ли предсрочни парламентарни избори скоро?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...