Quantcast
Новини Пловдив » България » Как да запазим онлайн час за поставяне на ваксина срещу COVID-19
COVID-19 България Важно Здраве

Как да запазим онлайн час за поставяне на ваксина срещу COVID-19

Електронната система

Готова е електронната система за ваксинационните центрове у нас. Платформата  ще дава възможност на всеки гражданин да избере ден, час, ваксинационен център и предпочитана ваксина, а също и предварително да си свали документ за информирано съгласие.

От „Информационно обслужване“ посочиха, че системата ще е активна от 17 ч. днес, като най-ранният час за записване ще е след седмица – на 11 март, а най-късният – две седмици напред, съобщи bTV.

Хората, които вече са получили първата си игла, ще бъдат служебно регистрирани в центъра, където вече им е била сложена.

Личните лекари не са обхванати от новата система. Здравният министър проф. Костадин Ангелов обясни, че причината е, че джипитата имат различна организация на работа и е много трудно да се пригоди системата към множеството случаи.

За сметка на това те ще получат по-големи количества ваксини. 24 часа преди часа за ваксинация пациентът ще бъде подсетен с есемес или електронно писмо. Ще бъде уведомен и при проблем с обезпечаването на ваксината.

„Тогава, когато сте си запазили час, това не е окончателно и задължително-може да настъпят много събития, може да откажете часа и да запишете нов“, посочи Ангелов.

По думите му все още има проблем с това, че лица от целевите групи не се явяват за ваксинация и трябва бързо да се търсят варианти за използване на флаконите.

Целта на системата и на останалите усилия на здравните власти е да се управляват напливът и нужните количества от препаратите.

Ангелов призна, че е възможно системата да се използва за саботиране на центровете от антиваксъри, които да вписват себе си и свои близки и след това да не се явяват, но все пак изрази надежда, че на място ще се създава организация за самонасочили се пациенти, които реално искат да се предпазят от вируса.

Първата стъпка за запазване на час е попълването на личните данни. Има възможност за избор как да получите кратко съобщение с избраните дата и час. Това може да стане по електронна поща или чрез SMS.

Втората стъпка е избор на ваксина. Има опция да отбележите и, че нямате конкретни предпочитания.

Третата стъпка е изборът на ваксинационен център. Може да се посочи населено място или определен лечебен център. Има възможност изборът да бъде осъществен посредством географска карта.

Четвъртата стъпка е определянето на часа. Часовите диапазони са през десет минути, в зависимост от заетостта на избрания ваксинационен център.

Платформата може да видите ТУК/ПловдивПрес

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Очаквате ли предсрочни парламентарни избори скоро?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...