Quantcast
Новини Пловдив » България » Препоръчват локални мерки по региони за ограничаване на COVID-19
COVID-19 България Важно Здраве

Препоръчват локални мерки по региони за ограничаване на COVID-19

Националният оперативен щаб препоръчва налагане на локални мерки за ограничаване на разпространението на COVID-19 в България. Причината за това е голямата разлика в заболеваемостта в отделните области. Това съобщи здравният министър проф.Костадин Ангелов на редовния брифинг за разпространението на вируса.

Местният щаб в Бургас е взел решение от днес да бъде спрян плановия прием в болниците. Подкрепяме тази мярка и препоръчваме тя да бъде приложена в областите с висока заболеваемост, като Кюстендил, Враца, Плевен и София, каза главният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Той уточни, че за София не е задължително мярката да се прилага за всички лечебни заведения, а само за някои.

Заболеваемостта у нас от коронавирус през последните седмици се увеличава, но се следи показателя брой новозаразени към излекувани. Данните показват, че ако миналата седмица съотношението е било 3:1, то тази седмица е 2:1, каза проф. Ангелов.

„Очевидно ситуацията в страната се дължи на циркулирането на новия вариант на вируса – т.нар. британски вариант. Виждате, че увеличаването на случаите се дължи и на мерките, които бяха до момента. Но не само на тях, а и на високото ниво на заразяване“, предупреди здравният министър.

14-дневната заболеваемост у нас върви нагоре – основно заради британския вариант, който циркулира. След него идва обаче и южноафриканският щам, после бразилският, идва и нигерийски вариант, които са много тревожни. Не става въпрос да се плашим предварително, коментира доц. Ангел Кунчев.

Във връзка с предстоящите избори, проф. Ангелов коментира: „Ще помоля българските политици общественото здраве да е на първо място – изборите идват и си отминават. Нашата цел да преведем хората през тази пандемия. Аз съветвам предизборните кампании да се водят на открито, с маски и дистанция, с по-малко хора, със залагане на повече онлайн и медийни кампании“, призова здравният министър. Той уточни, че събирането на закрито спрямо действащата заповед за забранени.

На въпрос за евентуална трета доза на ваксината на Pfizer Ангелов отсече, че има само медийни публикации, но не и клинични данни за това. Наскоро излезе такава информация за трета подсилваща доза във връзка с циркулиращите щамове – британския, южноафриканския, бразилския, нигерийския вариант на коронавирусната инфекция.

Големите столични болници са със заповед да ваксинират всички членове на СИК с първа и втора доза, заяви директорът на „Пирогов“ проф. Асен Балтов.

„Списъкът трябва да е готов до утре (5 март), а ние сме длъжни да ги имунизираме до 10 март. Има създадена организация и запазени ваксини на Pfizer“, коментира още той ваксинацията на изборните служители.

Директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата – Богдан Кирилов информира, че оценката на документацията на ваксината на „Янсен“ е на финален етап.

„Очакваме следващата седмица решението на Комитета по лекарствени продукти в хуманната медицина. Ако становището е положително, това ще бъде първата ваксина с една доза. От производителя и от ЕК знаем, че се очаква доставките да стартират от април. Продължават предварителния преглед на данните на ваксината „КюрВак“ и на „Новавакс”. Във връзка с новите варианти на COVID-19, Европейската агенция по лекарствата публикува указания към производителите по отношения на изпитванията, които следват да бъдат направени“, обясни той.

По отношение на руската ваксина „Спутник V“ днес се очаква Агенцията по лекарствата да публикува информация за старт на официалната оценка на документацията. Националните агенции не могат да извършват национална процедура по оценка на документацията на ваксини. Това са лекарствени продукти, които се произвеждат по биотехнологичен метод, добави Богданов./ПловдивПрес

Още новини по темата

Доц. Ангел Кунчев: Дали ще стигнем върховете на Чехия, зависи от всеки един

Здравният министър: Британският вариант на вируса циркулира в страната, заболелите се увеличават

1154 заразени и 22 жертви на коронавируса, расте броят на пациентите в болници

 

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Очаквате ли предсрочни парламентарни избори скоро?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...