Quantcast
Новини Пловдив » Култура » В навечерието на 8 март откриват изложба за делото на забележителните жени в Чехия и Словакия
Култура Пловдив

В навечерието на 8 март откриват изложба за делото на забележителните жени в Чехия и Словакия

Входът за откриването е само с покани.

Любопитна изложба, която е посветена на темата за жената – вълнуваща, противоречива, почитана, успешна и белязала историята на Чехия и Словакия, се открива днес.

Изложбата се организира по инициатива на посолствата на Чешката и Словашката републики в София, както и на Чешки център в София. Поканата за гостуване на експозицията е от страна на Общински институт „Старинен Пловдив”. А самата изложба ще бъде подредена в Балабанова къща (дълбока зала) в периода 06 -31.03.2021 г.

Чешките героини са представени чрез илюстрирана мозайка с историите на забележителни чешки жени – владетелки, политици, художнички, изследователки, спортистки, които са оставили важни следи в историята и настоящето не само на Чехия, но и в международен контекст. Любопитното е, че те са показани през погледа на съвременната млада вълна илюстратори, студенти от Факултета по дизайн и изкуства „Ладислав Сутнар” в Западночешкия университет в Пилзен, ръководени от тяхната менторка и преподавателка Рената Фучикова.

Изложбата, представена от Посолството на Словашката република в София е озаглавена „Първите жени” и представя житейските истории на известни словачки. Те са се реализирали като първи в различни области на обществения живот и влизат в историята. Изтъкват се успехите на жените, отразяват се важни въпроси свързани с равенството между половете и ролята на жената в нашата история. В същото време се отразява приноса на представените личности за развитието на науката, културата и националната идентичност. Концепцията на проекта е създадена в сътрудничество с гражданското сдружение CHARAKTER – Film Development Association, с автори и режисьори на документални филми, както и други експерти.

Входът за откриването е само с покани. От 06.03.2021 г. изложбата в Балабанова къща е безплатна, работно време 09:00 – 17:30 ч., без почивен ден. Достъпът се осъществява при стриктно спазване на актуалните в страната противоепидемични мерки.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Очаквате ли предсрочни парламентарни избори скоро?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...