Quantcast
Новини Пловдив » България » Разправии за руската ваксина в последния ден на 44-ия парламент
България Важно Политика

Разправии за руската ваксина в последния ден на 44-ия парламент

В парламента обсъждат оставката на Цвета Караянчева
Народното събрание

В последния си работен ден в 44-ото народно събрание депутатите дадоха зелена светлина за преговори за всички одобрени ваксини. Скандали обаче съпроводиха дори последните минути от работата на депутатите, съобщи bTV. Повод за високия тон стана искането на БСП да се гласува решение, с което да се даде възможност за преговори за закупуване на руската ваксина „Спутник V“. ГЕРБ модифицираха това решение, така че правителството да може да преговаря и за други препарати

Още миналата седмица БСП внесоха проект за решение България да закупи руската ваксина. На здравна комисия обаче текстът беше редактиран от ГЕРБ, за да обхване възможността да се купуват ваксини от всички страни извън ЕС. Ние внасяме много ясен проект, който задължава Министерския съвет да предприеме ясни действия с Русия за определен вид ваксина. Вие отказвате това нещо и препращате цялата отговорност към Европейската комисия, зад която се криете за пореден път, заяви от парламентарната трибуна Крум Зарков от БСП. Даниела Дариткова от ГЕРБ попита: „Чия ще е отговорността, ако ние в Народното събрание решим да пристъпим правилата и осигурим ваксини чрез преговаряне директно с руската страна, без те да са преминали съответните процедури на изпитване. Ако се случат усложнения, кой ще бъде отговорен за това?“, и допълни, че правителството иска да се регулира възможността за преговори с всички производители на ваксини. ДПС обвиниха управляващите в кражба на идеи. „Управляващото мнозинство, преформатирайки това решение, се опитва да изземва тази инициатива, да си припише заслугите за това, правейки го по начина, по който го прави през целия този мандат. За съжаление, това Народно събрание ще завърши с надцакване“, каза Нигяр Джафер.

Патриотите се разделиха в мнението си. Калин Поповски от ВМРО припомни, че вчера Европейската агенция по лекарствата е започнала да разглежда възможността за разрешаване на руската ваксина на територията на Европейския съюз и неговата партия се присъединява към становището на здравната комисия. Славчо Атанасов от НФСБ обаче заяви, че не бива да се чака становището на европейския регулатор и веднага държавата ни трябва да купи „Спутник V“. Накрая парламентът реши, че кабинетът ще може да преговаря за всички ваксини.

 

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Очаквате ли предсрочни парламентарни избори скоро?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...